Rivne regio – diverse projecten

Kerst 2018

De Ark is in gebruik genomen

Met Kerst is, tot grote vreugde van Pastor Viktor en de Bethlehem-gemeente, de met eigen handen gebouwde  kerkzaal van de Ark in gebruik genomen.
De Ark is behalve een kerk ook een een opvanghuis voor mensen in nood, eenzamen en ieder die een warme maaltijd of kleding nodig heeft, maar dit niet zelf kan bekostigen.
Vreugde en dankbaarheid waren groot, van de gemeente maar zeker ook van Pastor Viktor en Natasha die de steunpilaren zijn in dit meerjarenplan dat toch werkelijkheid is geworden.

100 Complete lakensets voor kliniek in Rivne
september 2018

Voor de Afkickkliniek voor mensen met een verslavingsverleden werden, op verzoek van Pastor Viktor, ook nieuwe lakensets gekocht.
Voor 100 mensen, die eerst letterlijk tussen de kapotte lappen lagen, komen er nu mooie lakens op de bedden.

Namens de directeur en alle bewoners : dank u wel !

Pasen in de Ark

Ook in De Ark, of de Bethlehemkerk zoals Viktor hem ook wel noemt, werd ook paasfeest gevierd en ook hier was er veel lekkers voor de aanwezigen.

Iedereen, die daar de mogelijkheid toe heeft, brengt iets mee !

De Ark
Januari 2018

Ook voor de Ark werden er weer de nodige klusjes afgewerkt en bijgebouwd.Twee toiletten op de benedenverdieping en  de afwerking van diverse ruimten konden weer bekostigd worden.

Nikolay en Marc en hun konijnenen
25-10-2017

Er staan nu al meerdere hokken voor de konijnen en Nikolay is er dolgelukkig mee. Samen met Marc zorgt hij  voor de verzorging en zelf zij worden zij een handje geholpen door pastor Viktor en zijn gemeenteleden. Twee mannen die de nog steeds onveilige situatie in het oosten van Oekraïne  zijn ontvlucht en op het pad van Viktor zijn gekomen.
Samen hopen ze hier in Rivne een nieuw bestaan op te bouwen.

Ook Anatoli, één van de mannen uit het Mental Hospital in Ostrig, mag af en toe een paar dagen “logeren” in De Ark. En dat vindt hij geweldig ! Hij straalt als hij de konijnen mag verzorgen en aaien en hij laat ze graag aan  kinderen zien.

Artsen en patiënten erg blij met de bloeddrukmeters
11-09-2017

De bloeddrukmeters zijn op hun plek. De chef-arts van het Kinderziekenhuis
dr. Serghei en de adjunct chef-arts van het algemene ziekenhuis dr.Igor, waren erg blij met de bezorging van deze apparatuur.
Een grote zorg minder ook voor de “Babushka’s” uit de kerk van Pastor Viktor, zij hoeven nu niet meer naar een kliniek om hun bloeddruk te laten meten, dat kunnen ze nu zelf. Natasha en Julia  gingen ze bij hen thuis brengen of konden ze in De Ark overhandigen. Met elkaar danken ze ieder die zo goed voor hen waren geweest en willen hun dank door middel van deze foto’s ook aan u doorgeven.


Bijzondere hulp voor vluchtelingen

11-09-2017

Pastor Viktor geeft sinds kort in De Ark onderdak aan Nikolay die uit het oosten van Oekraïne naar Rivne is gevlucht vanwege de onveilige situatie daar. Samen met Marc, eveneens gevlucht uit het oosten, zorgt hij voor de konijnen die dankzij een sponsor van Local Care konden worden aangeschaft. Marc is 18 jaar, heeft een lichte verstandelijke beperking maar leert nu het vak van stukadoor. Voor onderdak en eten wordt door Pastor Viktor en de zijnen gezorgd.  Nikolay en Marc hopen samen van het Konijnenproject iets moois te gaan maken.
Achter De Ark zijn de eerste twee hokken voor de konijnen klaar en nu maar wachten op gezinsuitbreiding !


100 bloeddrukmeters mee naar Rivne !

28-08-2017

In Taizé – Frankrijk (zie de pagina Nieuws en Activiteiten) kon Dirk Jan namens Stichting Local Care 100 bloeddrukmeters aan Pastor Viktor meegeven.
Hoe Viktor alles in die ene bus (7 volwassenen plus tenten en kleding) heeft gekregen is ons een raadsel, maar het is hem gelukt !
Donateurs van deze prachtige gift: heel hartelijk dank !

 

Ook Zomerkamp voor de kinderen van Chudel
03-08-2017

Weer een week vol plezier en onbezorgde pret voor de weeskinderen van Chudel. Samen met zijn vrouw Natasha en de hulp van enkele jonge medewerkers zorgde Pastor Viktor weer voor een bruisend Zomerkamp !

Bouwen aan De Ark
09-05-2017

Nu de vorst voorbij is kan er weer verder gebouwd worden aan De Ark.

Zo worden momenteel de muren en plafonds gestuukt en worden er binnenkort weer enkele binnendeuren opgehangen.
Klaar is het allemaal nog niet, maar Pastor Viktor en zijn werkers gaan, nu het weer lente is, met hernieuwd elan aan de slag.

 

Hulp die áánkomt !
14-03-2017

Op donderdag opgehaald en de dinsdag daarop al in gebruik, wat is het toch heerlijk als hulp zo direct kan zijn !
Nadat Pastor Viktor, Natasha en assistente Julia op donderdagochtend alles hadden ingeladen en Pastor Viktor weer op tijd in Rivne was om op zondag zijn kerkdienst te kunnen leiden, werd op maandag het zwangerschaps-echo apparaat in het Baby- en Kinderziekenhuis afgeleverd. De dag daarop kwamen de foto’s van de ingebruikname. Sneller kan hulp toch niet aankomen !

We zijn de Zendingskringloopwinkel in Bodegraven, de PKN-gemeente in Zwammerdam en de diverse sponsors heel dankbaar dat het mogelijk was om deze zo dringend nodige apparatuur in Rivne te bezorgen. Dr. Serghei Sulimovskiy, de chef-arts van de afdeling Gynaecologie, stond te stralen naast het bed van de eerste zwangere vrouw die gebruik kon maken van het echo-apparaat.


Bezoek uit Rivne

09-03-2017

Woensdagochtend 8 maart arriveerden pastor Viktor, zijn vrouw Natasha en Julia, die veel met hen samenwerkt, voor een bliksembezoek in Zwammerdam. Doel was het ophalen van het zwangerschapsecho-apparaat dat met steun van de Zendingskringloopwinkel in Bodegraven en de Diaconie van de PKN-kerk in Zwammerdam gekocht kon worden. Een prachtig, verrijdbaar apparaat voor het Baby- en Kinderziekenhuis in Rivne-Oekraïne.

Na een gezamenlijke avondmaaltijd met het bestuur van Local Care bezochten de bezoekers de dienst voor gewas en arbeid in Zwammerdam. De volgende dag vertrok het gezelschap al weer vroeg richting Rivne met een overvolle bestelbus met daarin niet alleen het felbegeerde apparaat maar nog heel veel meer. We hopen u spoedig te kunnen laten zien dat alles veilig in Rivne is aangekomen.


In de kindertehuizen was het feest !
05-01-2017

Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha zorgden, namens Local Care, weer voor cadeautjes en iets lekkers bij de kinderen in de kindertehuizen in Chudel. Wat bedremmeld nemen zij alles in ontvangst. Pastor Viktor vertelde het kerstverhaal en natuurlijk werd er gezongen.

Mede dankzij u, sponsor van Local Care mochten deze kinderen toch Licht ervaren in hun bestaan. Dank u wel.

 

Bouw van De Ark gaat gestaag door
19-10-2016

In Rivne wordt stevig doorgewerkt aan De Ark, de plek waar Pastor Viktor naast en onder zijn kerkgebouw ook een opvangplaats voor dak -en thuislozen én een kleding uitgifte plaats realiseert.

Vóór de winter moet alles overkapt zijn en nu er ook opslagruimte onder de kerkzaal is gerealiseerd kan het afwerken gaan beginnen.
Ook moet de weg naar De Ark  beter toegankelijk worden gemaakt zodat er ook mensen die slecht ter been zijn er binnen kunnen komen.
Al met al een grote klus die zijn voltooiing nadert. Mede dankzij financiële hulp van u !


Alle goederen op hun plaats in Rivne en omgeving

06-09-2016

Pastor Viktor heeft de, door Local Care bijeengebrachte spullen, opgehaald.
Net over de grens Oekraïne – Polen.

De zending bevatte o.a. ziekenhuisdekens,
kinderdekens,
een naaimachine,
mannenkleding,
infuuspompjes
en stethoscopen.
Alle gevers en geefsters, donateurs en sponsors : heel hartelijk dank dat u dit transport mogelijk hebt gemaakt !

De eerste kerkdienst in de zelfgebouwde Ark
06-07-2016

Hoewel de Ark als opvanghuis al gedeeltelijk in gebruik was, kon er in juni nu ook de eerste kerkelijke viering plaatsvinden. Met enthousiasme werd het nieuwe orgel bespeeld dat Viktor en Natasha in Zwammerdam hadden opgehaald. Eindelijk konden ze het waardig in gebruik nemen. Het werd een blij gebeuren, daar in Rivne; waar mensen tegen alle stromen in hun medemens een warme plek bieden, waar ze mogen zijn wie ze zijn en waar ze geholpen worden met opnieuw een plek te vinden in de maatschappij. Daar mochten u en Local Care hun steentje aan bijdragen !

De bouw van de Ark gaat door ondanks de winterkou
29-02-2016

Nu de buitenmuren, ramen en deuren van de Ark klaar zijn wordt er hard aan de binnenkant gewerkt.

Drie houtkachels zorgen ervoor dat de binnentemperatuur draaglijk is om bij te werken: er wordt nu vloer-isolatie aangebracht, de leidingen voor de verwarming en elektriciteit getrokken, en er wordt gewerkt aan het sanitair. Door twee prachtige giften kan Viktor dus verder aan het bouwen van zijn ideaal, een opvanghuishuis met kerkzaal waar iedereen welkom is.


Wintertransport naar Rivne

21-12-2015

Dinsdagmiddag 8 december arriveerden Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha uit Rivne in Nederland om de ingezamelde dekens, lakens en warme kleding op te halen. Ze hadden een tweedaagse rit achter de rug en na een dagje bijkomen, een bezoek aan De Ark in Dordrecht en een rondrit door Rotterdam, werd er met het bijna voltallige bestuur van Local Care de voortgang van de hulpverlening in Rivne besproken. Donderdag 10 december werden in alle vroegte de bus en aanhanger ingepakt.

We hadden zo veel gekregen dat we twijfelden of alles mee kon, maar Viktor is een goede inpakker en kreeg het voor elkaar ! Er gingen o.a. een tillift, drie ECG-apparaten, een hometrainer voor zittende patiënten, 60 bloeddrukmeters, vier fietsen en stapels dekens, lakens, slaapzakken, dekbedden en warme kleding mee.
Enkele dagen later kregen we bericht dat alles veilig in Rivne was aangekomen. De aanhangwagen staat nog wel achter slot en grendel en moet nog door de douane worden nagekeken, maar dat is een formaliteit.
Inmiddels zijn er ook foto’s binnen vanuit het ziekenhuis en bij het uitdelen bij de Ark in Rivne.
“Hulp die áánkomt!”, dat is zeker !
We danken ieder die ons heeft geholpen dit waardevolle transport mogelijk te maken.

 

Oost-Oekraïens gezin krijgt warm onthaal in Rivne.
24-07-2015

Onlangs klopte een gezin dat uit het oosten van Oekraïne gevlucht was voor het oorlogsgeweld aldaar, aan bij de kerk van Viktor voor hulp. Het gezin, bestaande uit Andrei en Alena met hun dochter Masha en moeder Galina, zocht een veilige plek om te wonen en te werken.

Met hulp van Viktor vond Andrei een baan in de buurtsuper en konden zij een éénkamer-woning betrekken in Rivne. Local Care werd gevraagd dit gezin te helpen met de aanschaf van o.a.bedden en beddengoed en dat kon.Nu hoeft oma niet meer op de grond te slapen en kan Masha in haar eigen bedje. Viktor vertelde dat zij daar uren heeft gezeten, steeds maar vragend aan haar moeder : “Is dit echt mijn eigen bed? Helemaal alleen voor mij ?”

Orgel voor Pastor Viktor en meer, véél meer voor de kinderen van Chudel en Horyn
26-05-2015

Dankzij een geweldige gift van de Bodegraafse Sinterklaascentrale kan Pastor Viktor, samen met zijn vrouw Natasha, voor de kinderen van de kindertehuizen in Chudel en het TB-Centrum in Horyn kleding kopen. En, voor de kinderen zelf nóg veel fijner : een complete kampeeruitrusting, zodat de kinderen van het TB-Centrum op hun “eigen” terrein (en dus onder medisch toezicht) kunnen kamperen. De kinderen van Chudel kunnen weer naar hun geliefde Zomerkamp en er was ook nog geld voor naaimachines waardoor de oudere kinderen in de tehuizen nu zelf hun kleding kunnen maken.

Voor de overhandiging van de cheque, het ophalen van het orgel én wat extra kleding voor de kinderen,
maakte Pastor Viktor de lange reis vanuit Rivne naar Nederland. Na een nachtje slapen vertrok hij weer richting Oekraïne.


Weer een stukje verder met ‘de Ark’

20-05-2015

Na de buitenmuren staan nu ook de binnenmuren van “De Ark” die pastor Viktor aan het bouwen is in Rivne overeind.

Met een prachtige gift van een sponsor uit Zwammerdam konden alle elektrische leidingen aangelegd worden. Nu kan er ook verder worden gegaan met de afwerking van de binnenmuren en hopelijk binnenkort ook met het installeren van enkele toiletten en wastafels.

Een fijn moment voor kinderen met kanker
03-02-2015

In de afgelopen week brachten pastor Viktor en zijn vrouw Natasha weer een bezoek aan de kinderen in de kankerkliniek in Rivne. En natuurlijk kwamen ze niet met lege handen !

En ook de mannen van Ostrig werden niet vergeten: Blije gezichten als Viktor en Natasha vers fruit en een lekker koekje komen brengen bij de mannen van het Mental Hospital.

Pastor Viktor heeft momenteel zijn handen vol aan het werk onder de daklozen in Rivne. Veel mensen zijn in het laatste half jaar hun baan kwijtgeraakt, konden de huishuur niet meer betalen en werden op straat gezet. Of zij vluchtten voor het oorlogsgeweld in het oosten van Oekraïne. Veel mensen zoeken hun heil in de kerk van Viktor. Hij is daar in het najaar van 2014 begonnen met de bouw van een inloophuis voor opvang en voedselverstrekking voor de meest kwetsbare mensen.

 

Blije gezichten voor grote en kleine mensen
19-01-2015

Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha hebben weer voor veel blije gezichten kunnen zorgen bij de kinderen van de kindertehuizen in Chudel, het TB-centrum en bij de mannen van het Mental Hospital in Ostrig. Kerst in Oost-Europa later wordt gevierd dan bij ons, nl.op 6 januari, vandaar dat we nu de foto’s ook pas op de site kunnen zetten. Iedereen werd verwend met veel lekkers en kleine cadeautjes. Local Care dankt u hartelijk dat u dit feest ook dit jaar weer mede mogelijk hebt gemaakt.

Klusteam helpt klussers met bouw van Inloophuis in Rivne !
6 -10-2014

Dat pastor Viktor van vele markten thuis is wisten we al, maar er is nog een onvermoed talent bij hem ontdekt:
Hij is met zijn eigen “klusteam” bezig een inloophuis te bouwen naast de kerk. Hij wil daar voortzetten en uitbreiden wat hij nu in zijn eigen kerkruimte doet : daklozen een bed voor de koude nachten bieden, arme gezinnen eten geven en voorzien van warme kleding, een luisterend oor, helpen bij het beter leren voor zichzelf te zorgen,  een bemoedigend woord, enz.
Hij heeft dat tot nu toe gedaan in de beperkte ruimte van zijn kerkkelder; maar met hulp van zijn gemeente heeft hij een stukje grond kunnen kopen naast de kerk en daar zijn Viktor en andere vrijwilligers nu hard bezig de bouw van dit Inloophuis te realiseren. Ze hebben dringend geld nodig voor kozijnen, ramen en deuren om het gebouw voor de ergste winterkou dicht te krijgen en vroegen Local Care hen daar bij te helpen.
Op dat moment kwam er een mail van Frank Baas van het “Klusteam” van de Emmaüs Gemeente in Bodegraven.
Dit team klust in hun vrije tijd bij particulieren die hen daarvoor een bedrag betalen “voor het goede doel”.
Zo was er voor Local Care een bedrag van € 500,– beschikbaar van het Klusteam in Nederland voor hun collega-klussers.
Een geweldig gebaar waarvoor ongelofelijk veel dank !!
Op de foto ziet u de klussers in Rivne in aktie.


Geslaagde Zomerkampen voor Oekraïense kinderen

19-08-201

Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha hebben, mede door de financiering van (de jeugd van) de Zwammerdamse kerken, drie geweldige Zomerkampen georganiseerd.
Een groot kamp voor de kinderen van het kindertehuis in Chudel en twee kleinere kampen voor de weeskinderenvan het TB-centrum in Horyn.
De kinderen kregen driemaal daags een gezonde maaltijd, veel fruit en natuurlijk af en toe een ijsje of een snoepje. Er was geld voor sport- en spelmateriaal en de kinderen kregen zelfs nieuwe schoenen.

Er werd aan sport gedaan en veel met de kinderen gepraat. Vaak in groepjes maar ook vaak apart. Persoonlijke aandacht hebben deze kinderen hard nodig.
De gespannen situatie in Oekraïne maakte dat juist deze gesprekken voor de kinderen erg belangrijk en nodig waren.
Pastor Viktor vroeg ons met nadruk allen die deze weken financieel mogelijk hebben gemaakt, hartelijk te bedanken. Bij deze dus : heel hartelijk dank !

Hulp voor Victoria en haar gezin

14-08-2014

Als gevolg van onze hernieuwde ontmoeting met Victoria, haar man Seghei en hun pasgeboren dochtertje Nika, mailde Pastor Viktor over de leefomstandigheden van dit jonge gezin.
Omdat Serghei zeer slechtziend is is een baan voor hem, in het toch al door werkloosheid geteisterde land, geen optie. Victoria kan dan nu wel zelfstandig lopen maar dat geldt zeker niet voor langere afstanden. Ook voor haar is een baan niet weggelegd. Maar er zijn ook lichtpuntjes, gelukkig !
Met hulp van Pastor Viktor hebben zij hun koude en claustrofobisch kleine flat kunnen ruilen voor een groter appartement.
Omdat het gas steeds schaarser wordt en de stadsverwarming (waar ieder huis in Rivne en de meeste andere steden op
aangesloten is) vaker niet dan wel werkt, heeft Viktor aan Local Care gevraagd om hen te helpen met de aanschaf van
een hoogstnoodzakelijke boiler.
Deze werd samen met de ouders van Victoria gekocht.
Ook werd er voeding voor de kleine Nika gekocht en hopen we binnenkort weer te zorgen dat er warme kleding voor het gezin komt.


Viktor en Natasha ontzettend blij met de gift voor het Zomerkamp !

24-04-2014

Van de gezamenlijke catechese groepen en de collecte-opbrengst van twee diensten van de PKN-kerken in Zwammerdam konden Dirk Jan en Marianne een cheque van € 700, – overhandigen aan Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha. Hiervan kunnen alle kosten van één Zomerkampweek betaald worden. De vreugde was groot en ogenblikkelijk werd er overlegd of ze dan misschien wel twee weken zouden kunnen organiseren ! We zijn benieuwd of dat gaat lukken en gaan dat dan ook zeker nog van ze horen. De “cheque” werd aan de keukentafel bij Natasha en Viktor overhandigd en onder grote dank aanvaard. Bedankt allemaal namens alle kinderen !