Mental Hospital – Ostrig

Algemene informatie over het Mental Hospital in Ostrig – Oekraïne

Op zo’n 80 km. van Rivne, in het westen van Oekraïne, staat een groep stenen barakken waarvan je zou zeggen dat ze rijp zijn voor de sloop. Sommige barakken deden dienst als gevangenis en de treurigheid druipt er nog steeds vanaf. De barakken vormen met elkaar een heel groot Psychiatrisch Ziekenhuis. Dr. Alexander werkt al jaren in één van deze gebouwen en je merkt dat deze man van zijn vak en zijn mannen houdt. Pastor Viktor uit Rivne komt hier al vele jaren bijna wekelijks op bezoek. Vrijwel altijd brengt hij wat lekkers mee voor de 60 mannen die daar gehuisvest zijn. Als Viktor komt is het feest ! Sinds Local Care hem financieel ondersteunt in dit prachtige werk kan hij ook eens andere dingen meenemen : legpuzzels b.v. daar houden de mannen van. En warme kleding; nieuwe lakens voor de bedden. Soms worden grote klussen aangepakt zoals een renovatie van de “badkamer” die deze benaming eigenlijk niet mocht dragen. In de gangen werden nieuwe tegels gelegd en er werden nieuwe kledingkasten geplaatst. De slaapzalen kregen een nieuw verfje en er werd een nieuwe boiler voor de keuken aangeschaft.

Inmiddels zijn er ook nieuwe wastafels met warm, stromend water geïnstalleerd.
Kleine dingen maar met groot effect. De mannen voelen zich weer meer mens en weten zich gekend. Dank daarvoor.


Noodkreet uit Ostrig van de vrouwenafdeling
mei 2020

Via Viktor kregen we de noodkreet vanuit de vrouwenafdeling in Ostrig.

Eind 2019 trof Viktor Nina aan op straat. Ze was duidelijk psychisch niet in orde maar daarnaast ook ernstig onderkoeld. Nadat zij voor de eerste ernstige lichamelijke hulp in het ziekenhuis is behandeld vanwege onder andere bevriezingsverschijnselen, is zij voor de mentale hulp naar Ostrig overgebracht. Daar is zij beschermd en is er aandacht voor de mentale problemen.

De situatie bij de vrouwenafdeling is niet veel anders dan bij de mannen:

Dr. Lyudmila gaf aan dat er ernstig behoefte is aan beddengoed, handdoeken medicijnen en dergelijke. Het was geen moeilijke beslissing om hieraan tegemoet te komen. We besloten € 1.000 ter beschikking te stellen voor de noodzakelijke aankopen.

Al snel kregen we een dankbaar bericht retour met foto’s van de zaken die zijn aangekocht.

Groet uit Ostrig
januari 2020

In Oekraïne viert men begin januari kerst, ook in het mental hospital in Ostrig. Viktor brengt regelmatig iets extra’s mee voor de mannen die hier zijn opgenomen maar met kerst is er zeker iets extra’s.

We ontvangen een korte video die is opgenomen voordat de mannen genieten van hun kerstdiner.

Op bezoek in Ostrig
18 mei 2019

Vandaag gaan we op bezoek in Ostrig. Net op tijd voordat het onweer en de regen losbarst komen we aan en worden ontvangen door dr. Alexander.

Vooraf zijn we eerst nog naar de een lokale markt gegaan om inkopen te doen. Pastor Viktor gaat altijd om de week op bezoek in Ostrig en neemt altijd iets lekkers mee. Wij kopen voor vandaag limonade, worsten en zoetigheden om mee te nemen.

Dr. Alexander vertelt ons over het Mental Hospital. Er wonen nu zo’n 50 mannen met verschillende psychiatrische problemen. Vanuit de overheid krijgen zij 20 grivna ( ongeveer 60 eurocent) per patiënt per dag voor voeding en 20 grivna per patiënt per dag voor medicijnen. De staf en de huisvestingskosten worden door de overheid betaald.

Voor de nieuwste medicijnen is geen geld en de overheidsbijdrage is onvoldoende om kleding, zeep, shampoo, iets extra’s te eten of spelmateriaal te kunnen aanschaffen. Daarvoor zijn ze afhankelijk van liefdadigheid. We bezoeken de afdeling en herkennen Anatoly van een eerder bezoek. We worden door hem enthousiast begroet.

Andere patiënten zijn iets minder extravert en observeren ons van een afstand. De soms priemende, soms wezenloze blikken maken indruk.  De vreemde taal en de mentale beperkingen maken het communiceren moeilijk maar een enkeling kent een woordje Engels.  De handkussen die we ontvangen en een enkele keer  “I love you” zijn hartverwarmend. Naast de functionele ruimten voor slapen, onderzoek, eten en douchen is er alleen de gang voor recreatie. Het is er dan ook erg druk. Alleen wanneer het weer het toelaat kan men naar buiten voor wat ontspanning. In de winter – wanneer er sowieso al meer patiënten zijn vanwege depressies – is het daarvoor veel te koud. Dan brengt men lange tijden door in een voor ons gevoel veel te krappe ruimte.

Op verzoek hebben we puzzels meegebracht. Dr. Alexander is hier erg blij mee, met name wanneer patiënten onrustig zijn, helpt dit om hen weer rustig te krijgen.

Wanneer wij vertrekken, wordt het eten geserveerd. De mannen eten in verschillende beurten, in de eetzaal is maar plek voor een man of 15

Nieuwe lakens voor Mental Hospital in Ostrig
mei 2018

Het was dringend noodzakelijk : nieuwe lakens voor de mannen van Ostrig. Gelukkig konden we daar iets aan doen en Pastor Viktor kocht namens Local Care 50 lakensets bestaande uit een onderlaken, een dekbedovertrek en twee kussenslopen. De mannen waren er blij mee en gingen direct hun bed van nieuwe lakens voorzien.

Pasen in Ostrig
april 2018

In Ostrig was het ook Paasfeest voor de mannen. Pastor Viktor kwam met zijn vrouw Natasha een verwenmaaltijd brengen en natuurlijk werd er uit de bijbel gelezen en het verhaal dicht bij de mannen gebracht. Al jaren gaan Viktor en Natasha minimaal tweewekelijks naar dit psychiatrisch ziekenhuis. Op de foto’s ziet u hoe de mannen genieten van hun paasmaaltijd. Ook dit werk maakt Local Care mogelijk dankzij u, de sponsor of donateur.

Kerst in Ostrig
januari 2018

Lekker eten hoort erbij als Pastor Viktor komt ! En natuurlijk wordt er het Kerstverhaal verteld en is er persoonlijke aandacht voor deze vaak vergeten mensen.

Nieuwe verlichting voor de slaapzalen
12 augustus 2017

Wéér watermeloenen voor de mannen van Ostrig, en dat vinden ze heerlijk ! Het is op dit moment al enige tijd erg warm in Oekraïne, regelmatig worden er temperaturen van boven de 40 graden gemeten en dan zijn watermeloenen natuurlijk zeer welkom.
Het lijkt voor ons soms zo simpel maar voor deze mannen die dag-in-dag-uit in dezelfde omstandigheden moeten leven, zijn dit ware lichtpuntjes.
En dan leverde Pastor Viktor ook nog eens echte lichtpuntjes af: nieuwe verlichting voor de slaapzalen.
Nu nog in de verpakking maar spoedig zal ook dat in orde gemaakt worden.
Dit alles is weer mede mogelijk gemaakt dankzij u !

Watermeloenen: een traktatie voor de mannen van Ostrig
10 juli 2017

De mannen van Ostrig kunnen weer puzzelen
9 mei 2017

Zondag 7 mei kregen de mannen van Ostrig weer een bezoekje van Pastor Viktor en deze kwam niet met lege handen. De zo geliefde puzzels vonden snel hun weg naar de mannen en tegen enkele kistjes appels hadden ze ook geen enkel bezwaar !
Met geduld luisterde Viktor weer naar de verhalen en toonde hij oprechte belangstelling voor hun wel en wee.

Meer verbeteringen voor de buitenruimte in Ostrig
14 april 2017

Voor het verbeteren van “de achtertuin” bij de mannenafdeling van het Psychiatrisch Ziekenhuis in Ostrig worden de maten opgenomen voor de aan te schaffen tegels.

De mannen kunnen eerder en vaker naar buiten als er tegels liggen en daar zijn artsen, verplegend personeel, en de mannen zelf erg blij mee.
Na de Pasen wordt er gestart met de werkzaamheden.
De mannen kunnen ook daar weer zelf bij helpen en dat is een prima verzetje voor hen.

Aandacht voor de mannen van Ostrig
23 januari 2017

Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha kwamen ook bij de mannen van Ostrig om hen te laten delen in de Kerst-feestvreugde.

Natuurlijk hoort daar ook een uitgebreide maaltijd bij met lekkernijen die ze niet dagelijks voorgeschoteld krijgen.

Pastor Viktor geeft deze mannen het gevoel dat ze erbij horen, waardevol zijn. Daar mogen u en wij, als Local Care, aan bijdragen.

De nieuwe gordijnen voor Ostrig hangen
27 juli 2016

Er is hard gewerkt in Ostrig: Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha hebben stoffen afgeleverd voor nieuwe gordijnen voor de slaapzalen, de eetkamer en de keuken (zie de foto’s in het vorige bericht) en deze hangen nu al op hun plaats.

Ook brachten Viktor en Natasha natuurlijk wat lekkers mee en ook lectuur voor de mannen. Langzaam maar zeker wordt deze afdeling van het Mental Hospital in Ostrig menswaardig. Dankzij u die Local Care helpt helpen.

De boom is geveld, het afdak klaar…..
6 juli 2016

Het is feest in Ostrig. Het nieuwe afdak boven de bankjes kon eindelijk worden geplaatst omdat de boom die in de weg stond kon worden geveld. Daar was een hoogwerker voor nodig en in heel Ostrig was er daar maar één van. Dus duurde het even voordat het Mental Hospital aan de beurt was. Maar nu is het asbesten dakje gesloopt en kon er een groot nieuw afdak worden gemaakt voor de broodnodige schaduw tijdens de hete zomers en voor het drogen van de was.

En tot verrassing van de mannen en het personeel bracht pastor Viktor namens Local Care ook een grote tafeltennistafel. Dit stond allang op het verlanglijstje van de afdelingsarts dokter Alexander. Nu kunnen de mannen zich buiten ook een beetje vermaken. Ook werd er een basketbal-net opgehangen. Maar pastor Viktor en zijn vrouw Natasha brachten nog meer, namelijk stof voor de nieuwe gordijnen voor de slaapzalen, eetkamer en keuken. Zo kunnen zij de omgeving van deze mannen een beetje leefbaarder maken. Namens Dr. Alexander, zijn staf en zijn patiënten : heel hartelijk dank.

Voorjaar in Ostrig
9 juni 2016

Het is voorjaar in Oekraïne en dat bracht pastor Viktor ertoe de mannen vers fruit van eigen bodem te brengen.
Dat er van de aardbeien en de kersen gesmuld wordt is duidelijk !Ook is er hard gewerkt om de boom, die veel overlast gaf op de “buitenplaats”, om te zagen. Nu kan er een afdak worden gemaakt waar de mannen in de schaduw kunnen zitten als het écht zomer wordt.

Pasen voor de mannen van Ostrig
3 mei 2016

Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha brachten weer vreugde in het mental Hospital van Ostrig. Natuurlijk werd het een echte Paasmaaltijd en daarbij was individuele aandacht voor ieders vragen en noden.
 Een dankbare taak vinden Viktor en Natasha.
Ze doen dit werk dan ook al vele jaren. Om de week rijden zij de ruim 80 kilometers om een beetje licht te brengen in het sombere, eentonige leven van deze psychiatrische patiënten.
En er wordt van genoten !

Kerstmaaltijd in Ostrig
12 januari 2016

Een witte kerst voor de mannen van het Mental Hospital. Natuurlijk kwamen Pastor Viktor en Natasha ondanks sneeuw en ijs naar Ostrig om het kerstverhaal te vertellen en een heerlijke maaltijd voor ze te bereiden.
Vers fruit gaat er altijd in en een echte gebraden kip hadden ze al lange tijd niet gezien. Een beetje warmte voor deze, vaak vergeten, mensen.

Lekker genieten op de nieuwe bankjes !
24-08-2015

Nu is het zover ! De bankjes zijn op de betonnen staanders geplaatst en enkele malen gebeitst en dus kunnen de mannen nu genieten van de door Viktor en Natasha meegebrachte watermeloenen. De zomer was erg heet en de oogst van watermeloenen rijk, dus het is genieten geblazen. Trots op hun werk en blij met de nieuwe zitplaatsen: het is ze zeer gegund !


De mannen van Ostrig kunnen aan de slag

24-07-2015

Voor de mannen van het Mental Hospital in Ostrig is de zomer een tijd van naar buiten kunnen. Maar op een bankje kunnen zitten
is er niet meer bij, want die zijn verrot en onveilig. Viktor bedacht dat de mannen zelf wel nieuwe bankjes konden timmeren en vroeg Local Care of ze voor het geld van de aanschaf van het hout en verder materiaal wilden en konden zorgen. Dat kon en zo bezorgde Viktor “zijn” mannen de planken, de spijkers en het gereedschap.
We wachten op de foto’s waarop de bankjes klaar zijn,maar deze “arbeidstherapie” is in ieder geval al een groot succes !

 

Smullen en puzzelpret in Ostrig
03-06-2015

Iedere twee weken bezoeken Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha de mannen van het Mental Hospital in Ostrig. Vaak nemen ze dan iets lekkers mee en soms ook puzzels. Daar houden de mannen erg van en Viktor wordt dan ook altijd met enthousiasme begroet.

Pasen in Oekraïne
17-04-2015

Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha brachten een Paasgroet aan de mannen van Ostrig. Natuurlijk ging dat vergezeld van allerlei heerlijkheden wat het middagmaal tot een echt feestmaal maakte. Er werd met de mannen uit de Bijbel gelezen, gegeten en natuurlijk ontbrak ook het traditionele “eitje tikken ” niet ! Wiens eitje blijft het langste heel ?

De mannen kunnen weer gaan puzzelen
03-04-2015

Voor de mannen van het Mental Hospital in Ostrig is het altijd feest als Pastor Viktor op bezoek komt. Meestal brengt hij iets lekkers mee,maar soms is het extra feest want dan heeft hij ook grote legpuzzels voor hen gekocht. De mannen hebben weer even een doel in hun kleurloze bestaan en met elkaar maken ze de prachtige, uit duizenden stukjes bestaande, puzzels. Als de puzzels gemaakt zijn worden ze zorgvuldig met doorzichtig plastic bespannen en dan hebben ze weer  een prachtig schilderij voor aan de wanden van hun slaapzaal.

Wastafels met warmwaterkranen : een groot genot !
29-11-2014

De mannen van het Mental Hospital in Ostrig zijn dolblij met hun nieuwe badkamer. De douches zijn nog niet geïnstalleerd maar de wastafels met warm water zijn al een enorme vooruitgang vergeleken bij de oude situatie. Ook hangen er nieuwe gordijnen en is de badkamer opnieuw betegeld.

Blije gezichten in Ostrig !
6-10-2014

Bij het afleveren van de t-shirts en trainingspakken van VIOS uit Mijdrecht waren de mannen buiten,  maar verwisselden ogenblikkelijk hun eigen kloffie voor de nieuwe kleding. En ze zwaaiden opgetogen naar Viktor die daar deze foto van maakte.