Oekraïne

Algemene informatie over het Mental Hospital in Ostrig – Oekraïne
Op zo’n 80 km. van Rivne, in het westen van Oekraïne, staat een groep stenen barakken waarvan je zou zeggen dat ze rijp zijn voor de sloop. Sommige barakken deden dienst als gevangenis en de treurigheid druipt er nog steeds vanaf. De barakken vormen met elkaar een heel groot Psychiatrisch 
Ziekenhuis. Dr. Alexander werkt al jaren in één van deze gebouwen en je merkt dat deze man van zijn vak en zijn mannen houdt. Pastor Viktor uit Rivne komt hier al vele jaren bijna wekelijks op bezoek. Vrijwel altijd brengt hij wat lekkers mee voor de 60 mannen die daar gehuisvest zijn. Als Viktor komt is het feest ! Sinds Local Care hem financieel ondersteunt in dit prachtige werk kan hij ook eens andere dingen meenemen : legpuzzels b.v. daar houden de mannen van. En warme kleding; nieuwe lakens voor de bedden. Soms worden grote klussen aangepakt zoals een renovatie van de “badkamer” die deze benaming eigenlijk niet mocht dragen. In de gangen werden nieuwe tegels gelegd en er werden nieuwe kledingkasten geplaatst. De slaapzalen kregen een nieuw verfje en er werd een nieuwe boiler voor de keuken aangeschaft.

Inmiddels zijn er ook nieuwe wastafels met warm, stromend water geïnstalleerd.
Kleine dingen maar met groot effect. De mannen voelen zich weer meer mens en weten zich gekend. Dank daarvoor.


Kerst 2018

Kerst voor Orisiya’s kinderen

en de kinderen van het TB-Centre !

 

De Ark is in gebruik genomen
Kerst 2018
  Met Kerst is, tot grote vreugde van Pastor Viktor en de Bethlehem-gemeente, de met eigen handen gebouwde  kerkzaal van de Ark in gebruik genomen.
De Ark is behalve een kerk ook een een opvanghuis voor mensen in nood, eenzamen en ieder die een warme maaltijd of kleding nodig heeft, maar dit niet zelf kan bekostigen.
Vreugde en dankbaarheid waren groot, van de gemeente maar zeker ook van Pastor Viktor en Natasha die de steunpilaren zijn in dit meerjarenplan dat toch werkelijkheid is geworden.

 

Schoolkinderen dolblij met sport- en spelartikelen
november 2018

Voor de school in het dorp Nadezhdovka, in de buurt van Kherson heeft Tanya namens Local Care en prachtige hoeveelheid sport- en spelartikelen gekocht.
Dit was een feest voor de kinderen !
Father Anastasiy had Tanya verteld over het gebrek aan alles wat voor kinderen leuk en leerzaam is. Nu kunnen ze naar hartenlust spelen.
De directie van de school schreef een emotionele  bedankbrief.

En de kinderen lieten zich graag fotograferen met hun nieuwe spullen…

 


100 Complete lakensets voor kliniek in Rivne
september 2018

Voor de Afkickliniek voor mensen met een verslavingsverleden werden, op verzoek van Pastor Viktor, ook nieuwe lakensets gekocht.
Voor 100 mensen, die eerst letterlijk tussen de kapotte lappen lagen, komen er nu mooie lakens op de bedden.

Namens de directeur en alle bewoners : dank u wel !

   

 

 

Nieuwe lakens voor Mental Hospital in Ostrig
mei 2018

Het was dringend noodzakelijk : nieuwe lakens voor de mannen van Ostrig. Gelukkig konden we daar iets aan doen en Pastor Viktor kocht namens Local Care 50 lakensets bestaande uit een onderlaken, een dekbedovertrek en twee kussenslopen. De mannen waren er blij mee en gingen direct hun bed van nieuwe lakens voorzien.

          

KORT BEZOEK AAN RIVNE
 10 mei 2018

Tijdens een kort bezoek aan Rivne zijn er gesprekken gevoerd met pastor Viktor en werd een bezoek gebracht aan Sofia en haar ouders en grootouders.

Het was een goede tijd waarin nog eens duidelijk werd hoe ontzettend verschillend de leefomstandigheden in Oekraïne zijn in vergelijking met Nederland.


Opnieuw werd duidelijk hoe belangrijk het werk van Local Care is voor die mensen daar. Kleinschalige maar structurele hulp blijft ontzettend nodig.
Pastor Viktor blijft zijn werk met veel liefde doen en daar zijn de mensen in Rivne hem ontzettend dankbaar voor. En wij ook.

 

PASEN IN OSTRIG
april 2018

In Ostrig was het ook Paasfeest voor de mannen. Pastor Viktor kwam met zijn vrouw Natasha een verwenmaaltijd brengen en natuurlijk werd er uit de bijbel gelezen en het verhaal dicht bij de mannen gebracht. Al jaren gaan Viktor en Natasha minimaal tweewekelijks naar dit psychiatrisch ziekenhuis. Op de foto’s ziet u hoe de mannen genieten van hun paasmaaltijd. Ook dit werk maakt Local Care mogelijk dankzij u, de sponsor of donateur.

DE ARK
Ook in De Ark, of de Bethlehemkerk zoals Viktor hem ook wel noemt, werd ook paasfeest gevierd en ook hier was er veel lekkers voor de aanwezigen.

Iederee, die daar de mogelijkheid toe heeft, brengt iets mee !

 

 

 

 

 

SEMINAR DOOR VEEL OUDERS BEZOCHT
Maart 2018

Het seminar voor ouders van kinderen met autisme werd in Kherson druk bezocht. Veel deelnemers hoorden voor het eerst specialisten spreken over gedrag en ontwikkeling van kinderen met autisme.

In gespreksgroepen deelden ouders hun zorgen en er werd afgesproken dat zij met elkaar in contact blijven om van elkaar te leren. Een bijzonder initiatief omdat in Oekraïne mensen niet snel zullen toegeven dat hun kind anders is dan anderen. Elkaar steunen was dan ook een belangrijk item naast de lezingen van enkele specialsten uit Kiev.

De initiatiefneemsters, waaronder Tanya Schröter namens Local Care, werden hartelijk bedankt en er werden natuurlijk foto’s gemaakt.

Tanya legt uit wat de bedoeling is van het tweedaags seminar en dankt Local Care voor de geboden mogelijkheid.

 

 

 

 

 

 

 

Regenboog project voor kinderen met autisme
Januari 2018

In Kherson, in het zuiden van Oekraïne, is een organisatie opgericht van ouders van kinderen met autisme. Dat is heel belangrijk want er is voor deze kinderen weinig begrip in de samenleving. Om hier meer bekendheid aan te geven en om andere ouders voor te lichten is een vereniging ontstaan van zo’n 50 gezinnen waarin autisme voorkomt. In maart willen deze ouders een symposium organiseren om meer bekendheid te geven en begrip te vragen voor autisme. Diverse hoofden van kindertehuizen hebben al aangegeven hier interesse voor te hebben. En dan met name om de sexuele groei van autistische kinderen goed te kunnen begrijpen en te begeleiden.
Specialisten uit Kiev en Lviv zijn bereid hun medewerking aan dit symposium te geven en vragen hier alleen reis-en verblijfkosten voor.
Ook moet er een zaal worden gehuurd. Local Care gaat deze mensen helpen met de nodige financiële middelen. Mede dankzij u !

 

Projektor en laptop voor bibliotheek in Kherson
Januari 2018

Voor de Bibliotheek in Kherson werd er een projector en een laptop
aangeschaft. Zo kunen er hier ook sociale en educatieve cursussen
worden gegeven.
Tanya Schröter, vertegenwoordigster van Local Care in Kherson
brengt de apparatuur bij de directeur van de bibliotheek.

 

De Ark
Januari 2018

Ook voor de Ark werden er weer de nodige klusjes afgewerkt en bijgebouwd.Twee toiletten op de benedenverdieping en  de afwerking van diverse ruimten konden weer bekostigd worden.

 

Kerst in Ostrig
Januari 2018

Lekker eten hoort erbij als Pastor Viktor komt !
En natuurlijk wordt er het Kerstverhaal verteld en
is er persoonlijke aandacht voor deze vaak vergeten mensen.

 

Blije gezichtjes in het kindertehuis in het TB-Centrum
Januari 2018

Behalve voor de kinderen in het TB-Centrum, was het ook voor de kinderen van Chudel een mooie Kerst. Pastor Viktor en assistente Julia brachten het Kerstverhaal, cadeautjes en lekkere dingen.
Voor deze kinderen een welkome afwisseling in hun bestaan.

 

Nikolay en Marc en hun konijnenen
25-10-2017

Er staan nu al meerdere hokken voor de konijnen en Nikolay is er dolgelukkig mee. Samen met Marc zorgt hij  voor de verzorging en zelf zij worden zij een handje geholpen door pastor Viktor en zijn gemeenteleden. Twee mannen die de nog steeds onveilige situatie in het oosten van Oekraïne  zijn ontvlucht en op het pad van Viktor zijn gekomen.
Samen hopen ze hier in Rivne een nieuw bestaan op te bouwen.

Ook Anatoli, één van de mannen uit het Mental Hospital in Ostrig, mag af en toe een paar dagen “logeren” in De Ark. En dat vindt hij geweldig ! Hij straalt als hij de konijnen mag verzorgen en aaien en hij laat ze graag aan  kinderen zien.

Artsen en patiënten erg blij met de bloeddrukmeters
11-09-2017

De bloeddrukmeters zijn op hun plek. De chef-arts van het Kinderziekenhuis
dr. Serghei en de adjunct chef-arts van het algemene ziekenhuis dr.Igor, waren erg blij met de bezorging van deze apparatuur.
Een grote zorg minder ook voor de “Babushka’s” uit de kerk van Pastor Viktor, zij hoeven nu niet meer naar een kliniek om hun bloeddruk te laten meten, dat kunnen ze nu zelf. Natasha en Julia  gingen ze bij hen thuis brengen of konden ze in De Ark overhandigen. Met elkaar danken ze ieder die zo goed voor hen waren geweest en willen hun dank door middel van deze foto’s ook aan u doorgeven.


Bijzondere hulp voor vluchtelingen

11-09-2017

Pastor Viktor geeft sinds kort in De Ark onderdak aan Nikolay die uit het oosten van Oekraïne naar Rivne is gevlucht vanwege de onveilige situatie daar. Samen met Marc, eveneens gevlucht uit het oosten, zorgt hij voor de konijnen die dankzij een sponsor van Local Care konden worden aangeschaft. Marc is 18 jaar, heeft een lichte verstandelijke beperking maar leert nu het vak van stukadoor. Voor onderdak en eten wordt door Pastor Viktor en de zijnen gezorgd.  Nikolay en Marc hopen samen van het Konijnenproject iets moois te gaan maken.
Achter De Ark zijn de eerste twee hokken voor de konijnen klaar en nu maar wachten op gezinsuitbreiding !


100 bloeddrukmeters mee naar Rivne !

28-08-2017

In Taizé – Frankrijk (zie de pagina Nieuws en Activiteiten) kon Dirk Jan namens Stichting Local Care 100 bloeddrukmeters aan Pastor Viktor meegeven.
Hoe Viktor alles in die ene bus (7 volwassenen plus tenten en kleding) heeft gekregen is ons een raadsel, maar het is hem gelukt !
Donateurs van deze prachtige gift: heel hartelijk dank !


Nieuwe verlichting voor de slaapzalen

12-08-2017

Wéér watermeloenen voor de mannen van Ostrig, en dat vinden ze heerlijk ! Het is op dit moment al enige tijd erg warm in Oekraïne, regelmatig worden er temperaturen van boven de 40 graden gemeten en dan zijn watermeloenen natuurlijk zeer welkom.
Het lijkt voor ons soms zo simpel maar voor deze mannen die dag-in-dag-uit in dezelfde omstandigheden moeten leven, zijn dit ware lichtpuntjes.
En dan leverde Pastor Viktor ook nog eens echte lichtpuntjes af: nieuwe verlichting voor de slaapzalen.
Nu nog in de verpakking maar spoedig zal ook dat in orde gemaakt worden.
Dit alles is weer mede mogelijk gemaakt dankzij u !


Ook Zomerkamp voor de kinderen van Chudel

03-08-2017

Weer een week vol plezier en onbezorgde pret voor de weeskinderen van Chudel. Samen met zijn vrouw Natasha en de hulp van enkele jonge medewerkers zorgde Pastor Viktor weer voor een bruisend Zomerkamp !


Watermeloenen: een traktatie voor de mannen van Ostrig

10-07-2017

Voor de mannen van Ostrig is een watermeloen een ware traktatie,
Pastor Viktor doet ze daar ook nu weer een groot plezier mee !
  


Zomerkampen voor kinderen van het TB-Centrum

19-07-2017

Pastor Viktor en zijn vrouw Natasja organiseerden weer twee Zomerkampen voor de kinderen van het TB-Centrum.  Er waren natuurlijk bellenblaaspotjes, kleine cadeautjes en vers fruit.

En zoals Pastor Viktor dat altijd doet vertelde hij verhalen uit de Bijbel.
Voor deze toch al niet gezonde kinderen, die ook nog eens uit een problematische thuissituatie komen, is het altijd weer feest als Pastor Viktor komt.


De mannen van Ostrig kunnen weer puzzelen

09-05-2017

Zondag 7 mei kregen de mannen van Ostrig weer een bezoekje van Pastor Viktor en deze kwam niet met lege handen. De zo geliefde puzzels vonden snel hun weg naar de mannen en tegen enkele kistjes appels hadden ze ook geen enkel bezwaar !
Met geduld luisterde Viktor weer naar de verhalen en toonde hij oprechte belangstelling voor hun wel en wee.


Bouwen aan De Ark

09-05-2017

Nu de vorst voorbij is kan er weer verder gebouwd worden aan De Ark.

Zo worden momenteel de muren en plafonds gestuukt en worden er binnenkort weer enkele binnendeuren opgehangen.
Klaar is het allemaal nog niet, maar Pastor Viktor en zijn werkers gaan, nu het weer lente is, met hernieuwd elan aan de slag.


Nicolai Reva reist de wereld over met zijn trompet

08-05-2017

Als 13-jarig jochie kwam Nicolai (Cole) Reva mee uit Kherson – Oekraïne met het Children Dixieland Orchestra naar Nederland. Hij bleek, evenals Roman Kuprianov, een uitzonderlijk talent op de trompet.

Er was geen geld voor verdere studie, maar dankzij een sponsor van Local Care kon hij naar het Conservatorium.
Nu reist hij de wereld over op luxe cruise schepen en blaast daar zijn partijtje mee. Hij kan nu zijn familie in Oekraïne, die van zijn inkomen afhankelijk is, onderhouden.
Want de vader van het gezin verongelukte enkele jaren geleden. Wat één studie al niet voor een hele familie kan betekenen !


Meer verbeteringen voor de buitenruimte in Ostrig

14-04-2017

Voor het verbeteren van “de achtertuin” bij de mannenafdeling van het Psychiatrisch Ziekenhuis in Ostrig worden de maten opgenomen voor de aan te schaffen tegels.

De mannen kunnen eerder en vaker naar buiten als er tegels liggen en daar zijn artsen, verplegend personeel, en de mannen zelf erg blij mee.
Na de Pasen wordt er gestart met de werkzaamheden.
De mannen kunnen ook daar weer zelf bij helpen en dat is een prima verzetje voor hen.


Roman mag verder studeren !
25-03-2017

Dankzij een trouwe sponsor van Local Care kon de jonge trompettist Roman Kuprianov een spoedcursus Duits voor hoger onderwijs volgen.
Hij slaagde hierdoor voor zijn toelatingsexamen bij de Musikhochschule in Lübeck. Na het Conservatorium in Charkov is dit voor hem een fantastische stap voorwaarts.


Hulp die áánkomt !
14-03-2017

Op donderdag opgehaald en de dinsdag daarop al in gebruik, wat is het toch heerlijk als hulp zo direct kan zijn !
Nadat Pastor Viktor, Natasha en assistente Julia op donderdagochtend alles hadden ingeladen en Pastor Viktor weer op tijd in Rivne was om op zondag zijn kerkdienst te kunnen leiden, werd op maandag het zwangerschaps-echo apparaat in het Baby- en Kinderziekenhuis afgeleverd. De dag daarop kwamen de foto’s van de ingebruikname. Sneller kan hulp toch niet aankomen !

We zijn de Zendingskringloopwinkel in Bodegraven, de PKN-gemeente in Zwammerdam en de diverse sponsors heel dankbaar dat het mogelijk was om deze zo dringend nodige apparatuur in Rivne te bezorgen. Dr. Serghei Sulimovskiy, de chef-arts van de afdeling Gynaecologie, stond te stralen naast het bed van de eerste zwangere vrouw die gebruik kon maken van het echo-apparaat.


Bezoek uit Rivne

09-03-2017

Woensdagochtend 8 maart arriveerden pastor Viktor, zijn vrouw Natasha en Julia, die veel met hen samenwerkt, voor een bliksembezoek in Zwammerdam. Doel was het ophalen van het zwangerschapsecho-apparaat dat met steun van de Zendingskringloopwinkel in Bodegraven en de Diaconie van de PKN-kerk in Zwammerdam gekocht kon worden. Een prachtig, verrijdbaar apparaat voor het Baby- en Kinderziekenhuis in Rivne-Oekraïne.

Na een gezamenlijke avondmaaltijd met het bestuur van Local Care bezochten de bezoekers de dienst voor gewas en arbeid in Zwammerdam. De volgende dag vertrok het gezelschap al weer vroeg richting Rivne met een overvolle bestelbus met daarin niet alleen het felbegeerde apparaat maar nog heel veel meer. We hopen u spoedig te kunnen laten zien dat alles veilig in Rivne is aangekomen.


Aandacht voor de mannen van Ostrig

23-01-2017

Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha kwamen ook bij de mannen van Ostrig om hen te laten delen in de Kerst-feestvreugde.
Natuurlijk hoort daar ook een uitgebreide maaltijd bij met lekkernijen die ze niet dagelijks voorgeschoteld krijgen.

Pastor Viktor geeft deze mannen het gevoel dat ze erbij horen, waardevol zijn. Daar mogen u en wij, als Local Care, aan bijdragen.


In de kindertehuizen was het feest !
05-01-2017

Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha zorgden, namens Local Care, weer voor cadeautjes en iets lekkers bij de kinderen in de kindertehuizen in Chudel. Wat bedremmeld nemen zij alles in ontvangst. Pastor Viktor vertelde het kerstverhaal en natuurlijk werd er gezongen.

Mede dankzij u, sponsor van Local Care mochten deze kinderen toch Licht ervaren in hun bestaan. Dank u wel.


Herinneringsconcert Dixiekids

13-12-2017

Opgedragen aan hun grote inspirator en leermeester Mr. Semen Rivkin, gaf het Children’s Dixieland Orchestra, weer een wervelend Herdenkingsconcert in het Cultuurhuis van Kherson.
Tanya Schröter was daar namens haar overleden man Hans en namens Local Care aanwezig. Natuurlijk werd de onvergetelijke trip naar Nederland in 2009 gememoreerd en het niet geringe aandeel dat Hans Schröter daarin heeft gehad. Tanya moest de hartelijke groeten aan de mensen in Nederland overbrengen en bij deze heeft ze dat gedaan.

Sommige van de toen in Nederland aanwezige jongeren zijn nu als beroepsmuzikant aan het werk. Nicolai toert over de wereld als trompettist aan boord van luxe cruiseschepen, Roman studeerde af aan het Conservatorium in Charkov en hoopt dit voorjaar aangenomen te worden op de Musikhochschüle in Lübeck.
Lev heeft het dirigeerstokje en het lesgeven van Mr. Rivkin overgenomen en geeft jong talent een kans in het orkest.
Wij zijn heel blij dat deze kinderen en jong-volwassenen hun kansen krijgen om in het levensonderhoud te voorzien van hun familie door te doen wat ze het liefste doen : muziek maken !


Bouw van De Ark gaat gestaag door
19-10-2016

In Rivne wordt stevig doorgewerkt aan De Ark, de plek waar Pastor Viktor naast en onder zijn kerkgebouw ook een opvangplaats voor dak -en thuislozen én een kleding uitgifte plaats realiseert.

Vóór de winter moet alles overkapt zijn en nu er ook opslagruimte onder de kerkzaal is gerealiseerd kan het afwerken gaan beginnen.
Ook moet de weg naar De Ark  beter toegankelijk worden gemaakt zodat er ook mensen die slecht ter been zijn er binnen kunnen komen.
Al met al een grote klus die zijn voltooiing nadert. Mede dankzij financiële hulp van u !


Alle goederen op hun plaats in Rivne en omgeving

06-09-2016

Pastor Viktor heeft de, door Local Care bijeengebrachte spullen, opgehaald.
Net over de grens Oekraïne – Polen.

De zending bevatte o.a. ziekenhuisdekens,
kinderdekens,
een naaimachine,
mannenkleding,
infuuspompjes
en stethoscopen.
Alle gevers en geefsters, donateurs en sponsors : heel hartelijk dank dat u dit transport mogelijk hebt gemaakt !


Kleding en Hygiëne-artikelen voor de kinderen van Chudel


27-07-2016

Altijd wordt het met gejuich begroet: kleding en hygiëne-artikelen ! Zo vaak gebeurt het niet dat de kinderen van Chudel hun eigen spulletjes krijgen maar nu kwamen Viktor en Natasha hen weer blij maken.


De nieuwe gordijnen voor Ostrig hangen
27-07-2016

Er is hard gewerkt in Ostrig: Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha hebben stoffen afgeleverd voor nieuwe gordijnen voor de slaapzalen, de eetkamer en de keuken (zie de foto’s in het vorige bericht) en deze hangen nu al op hun plaats.

Ook brachten Viktor en Natasha natuurlijk wat lekkers mee en ook lectuur voor de mannen. Langzaam maar zeker wordt deze afdeling van het Mental Hospital in Ostrig menswaardig. Dankzij u die Local Care helpt helpen.


De boom is geveld, het afdak klaar…..

06-07-2016

Het is feest in Ostrig. Het nieuwe afdak boven de bankjes kon eindelijk worden geplaatst omdat de boom die in de weg stond kon worden geveld. Daar was een hoogwerker voor nodig en in heel Ostrig was er daar maar één van. Dus duurde het even voordat het Mental Hospital aan de beurt was. Maar nu is het asbesten dakje gesloopt en kon er een groot nieuw afdak worden gemaakt voor de broodnodige schaduw tijdens de hete zomers en voor het drogen van de was.

En tot verrassing van de mannen en het personeel bracht pastor Viktor namens Local Care ook een grote tafeltennistafel. Dit stond allang op het verlanglijstje van de afdelingsarts dokter Alexander. Nu kunnen de mannen zich buiten ook een beetje vermaken. Ook werd er een basketbalnet opgehangen. Maar pastor Viktor en zijn vrouw Natasha brachten nog meer, namelijk stof voor de nieuwe gordijnen voor de slaapzalen, eetkamer en keuken. Zo kunnen zij de omgeving van deze mannen een beetje leefbaarder maken. Namens Dr. Alexander, zijn staf en zijn patiënten : heel hartelijk dank.


De eerste kerkdienst in de zelfgebouwde Ark

06-07-2016

Hoewel de Ark als opvanghuis al gedeeltelijk in gebruik was, kon er in juni nu ook de eerste kerkelijke viering plaatsvinden. Met enthousiasme werd het nieuwe orgel bespeeld dat Viktor en Natasha in Zwammerdam hadden opgehaald. Eindelijk konden ze het waardig in gebruik nemen. Het werd een blij gebeuren, daar in Rivne; waar mensen tegen alle stromen in hun medemens een warme plek bieden, waar ze mogen zijn wie ze zijn en waar ze geholpen worden met opnieuw een plek te vinden in de maatschappij. Daar mochten u en Local Care hun steentje aan bijdragen !


Voorjaar in Ostrig
09-06-2016

Het is voorjaar in Oekraïne en dat bracht pastor Viktor ertoe de mannen vers fruit van eigen bodem te brengen.
Dat er van de aardbeien en de kersen gesmuld wordt is duidelijk !

Ook is er hard gewerkt om de boom, die veel overlast gaf op de “buitenplaats”, om te zagen. Nu kan er een afdak worden gemaakt waar de mannen in de schaduw kunnen zitten als het écht zomer wordt.


Pasen voor de mannen van Ostrig

03-05-2016

Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha brachten weer vreugde in het mental Hospital van Ostrig. Natuurlijk werd het een echte Paasmaaltijd en daarbij was individuele aandacht voor ieders vragen en noden.
 Een dankbare taak vinden Viktor en Natasha.
Ze doen dit werk dan ook al vele jaren. Om de week rijden zij de ruim 80 kilometers om een beetje licht te brengen in het sombere, eentonige leven van deze psychiatrische patiënten.
En er wordt van genoten !


De bouw van de Ark gaat door ondanks de winterkou
29-02-2016

Nu de buitenmuren, ramen en deuren van de Ark klaar zijn wordt er hard aan de binnenkant gewerkt.

Drie houtkachels zorgen ervoor dat de binnentemperatuur draaglijk is om bij te werken: er wordt nu vloer-isolatie aangebracht, de leidingen voor de verwarming en elektriciteit getrokken, en er wordt gewerkt aan het sanitair. Door twee prachtige giften kan Viktor dus verder aan het bouwen van zijn ideaal, een opvanghuishuis met kerkzaal waar iedereen welkom is.


Kerstmaaltijd in Ostrig
12-01-2016

Een witte kerst voor de mannen van het Mental Hospital. Natuurlijk kwamen Pastor Viktor en Natasha ondanks sneeuw en ijs naar Ostrig om het kerstverhaal te vertellen en een heerlijke maaltijd voor ze te bereiden.
Vers fruit gaat er altijd in en een echte gebraden kip hadden ze al lange tijd niet gezien. Een beetje warmte voor deze, vaak vergeten, mensen.

Ook voor de kinderen van het kindertehuis in Chudel was het feest, want Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha kwamen met fruit, snoep en cadeautjes en natuurlijk het Kerstverhaal.


Wintertransport naar Rivne

21-12-2015

Dinsdagmiddag 8 december arriveerden Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha uit Rivne in Nederland om de ingezamelde dekens, lakens en warme kleding op te halen. Ze hadden een tweedaagse rit achter de rug en na een dagje bijkomen, een bezoek aan De Ark in Dordrecht en een rondrit door Rotterdam, werd er met het bijna voltallige bestuur van Local Care de voortgang van de hulpverlening in Rivne besproken. Donderdag 10 december werden in alle vroegte de bus en aanhanger ingepakt.

We hadden zo veel gekregen dat we twijfelden of alles mee kon, maar Viktor is een goede inpakker en kreeg het voor elkaar ! Er gingen o.a. een tillift, drie ECG-apparaten, een hometrainer voor zittende patiënten, 60 bloeddrukmeters, vier fietsen en stapels dekens, lakens, slaapzakken, dekbedden en warme kleding mee.
Enkele dagen later kregen we bericht dat alles veilig in Rivne was aangekomen. De aanhangwagen staat nog wel achter slot en grendel en moet nog door de douane worden nagekeken, maar dat is een formaliteit.
Inmiddels zijn er ook foto’s binnen vanuit het ziekenhuis en bij het uitdelen bij de Ark in Rivne.
“Hulp die áánkomt!”, dat is zeker !
We danken ieder die ons heeft geholpen dit waardevolle transport mogelijk te maken.


Reisverslag van Dirk Jan en Marianne naar Rivne

Oekraïne 11-14 september 2015

Kort voordat de Oekraïense bevolking massaal in opstand kwam tegen een dóór en dóór corrupte overheid, Russische troepen de Krim binnenvielen en de naam MH17 voor altijd in ons geheugen gegrift zou staan was Lviv, de oude Habsburgse stad aan de westelijke grens van Oekraïne het toneel waarop waarop een aantal poulewedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal 2012 werd gespeeld.
De oude luchthaven, gebouwd in lang vervlogen tijden voor het afhandelen van hooguit tien vluchten per dag, werd speciaal voor dit evenement voorzien van een nieuwe landingsbaan alsook van een passende aankomst- en vertrekhal voor de duizenden voetbalfans. Nu, zonder voetbalfans, is de luchthaven meer dan een paar maatjes te groot voor de enkele vliegtuigen die hier per dag landen en opstijgen en is deze vanuit Nederland slechts bereikbaar via een overstap in Warschau of Wenen. Dat maakt dan ook dat de reis wat langer duurt.
Maar, met dank aan LOT, de Poolse vliegmaatschappij, landde ‘ons’ vliegtuig op de aangegeven tijd op de welhaast uitgestorven luchthaven waar Pastor Viktor ons opwachtte. Onderweg van Lviv naar zijn woonplaats Rivne praatte hij ons bij over de situatie in Oekraïne en de projecten die we zouden gaan bezoeken.
Ook bracht hij ons over een vrijwel onbegaanbare weg naar een indrukwekkend kasteel in allerbelabberdste staat waarvan, naar zijn zeggen, niemand de achtergronden weet.
In ons programma voor dit weekend staat een concert centraal, te geven op zondagmiddag om vijf uur in de ‘Orgelhal’ in Rivne, een voormalige katholieke kerk met een indrukwekkend drie -klaviers orgel die werd omgebouwd tot ‘Philharmonie’.
Het orgel wordt helaas zelden bespeeld.
Viktor, op wiens initiatief het concert zal plaatsvinden, verwacht een uitverkochte zaal temeer omdat ook de plaatselijke tenor Mykola Bobrik, bekend geworden door zijn deelname aan ‘the Voice of Oekraïne’, zal meewerken.
In Rivne aangekomen laat Viktor ons de vorderingen zien aan de bouw van ‘de Ark’, een pand in wording dat niet alleen kerk moet worden maar juist ook een gemeenschapscentrum annex verzorgings -en opvanghuis. We zijn zeer onder de indruk. Het gebouw is veel groter dan we hadden verwacht en meenden te hebben gezien op foto’s. Het is drie etages hoog en Viktor legt ons bij elke ruimte uit wat zijn bedoeling er mee is. Nog voor het invallen van de winter wil hij een eerste ruimte beschikbaar hebben voor samenkomsten en het streven is om in de tweede helft van 2017 het gebouw klaar te hebben.
In de avond komen ook persoonlijke zaken aan de orde. Met Viktors eigen onderneming, het transportbedrijf dat hij beheert samen met zijn broer, gaat het niet zo goed. Het heeft ernstig te leiden onder de economische crisis in Oekraïne. Maar gelukkig is Viktor’s echtgenote Natasha meer en meer succesvol met haar bedrijfje in het decoreren en versieren van trouwlocaties.
Ons zaterdagprogramma start vroeg. Eerst naar de ‘Metro’ om een aantal zakken snoepgoed te kopen, vervolgens naar de lokale markt voor een tiental watermeloenen. Alles gaat mee naar het te bezoeken psychiatrisch ziekenhuis in Ostrig.
Local Care zorgde voor de benodigde financiën voor een nieuwe boiler, de badkamerrenovatie, betaalde de materialen voor het herstellen van de zitbanken in de tuin en helpt pastor Viktor met het regelmatig zorgen van iets van ontspanning voor de patiënten.
We worden er hartelijk ontvangen door dokter Alexander, de toegewijde psychiater die zijn uiterste best doet om het leven van zijn patiënten nog enigszins dragelijk te maken. We lopen door de desolate gangen en kamers en raken in gesprek met sommige patiënten zoals een jongeman wiens hersens zijn aangetast door drugsgebruik. Hij spreekt goed Engels, studeerde economie maar het lukte hem niet van de drugs af te blijven. Waarschijnlijk zal hij zijn verdere leven doorbrengen binnen de muren van deze inrichting. Anatoli, een stevige Rus die soms denkt dat hij keizerlijk bloed heeft, dan weer een generaal meent te zijn en op weer een ander moment zegt af te stammen van Napoleon, zingt een soldatenlied voor ons. Sommige mannen proberen mee te zingen, anderen reageren geheel niet op zijn gezang. Starend in het niets liggen ze op bed of zitten op de rand van het bed met het hoofd in de handen. Anatoli geeft Marianne, na ons applaus, een zwierige handkus. We kijken even in de gerenoveerde badkamer en constateren dat ook de keukenkastjes nodig moet worden opgeknapt. Dokter Alexander heeft koffie voor ons gezet en we raken in gesprek over de eindeloze verveling waarin de patiënten verkeren. We vragen naar ‘welfare’ maar hij kent het woord niet. ‘Zouden mensen uit het dorp iets voor deze mensen kunnen betekenen?” vragen we voorzichtig. Hij legt uit dat het te gevaarlijk zou zijn en vertelt dat tijdens onze rondgang door gangen en zalen de verplegers extra alert waren. Niet zelden zijn de mannen agressief. En Viktor legt uit hoe het ‘ieder voor zich’ in Oekraïne de heersende mentaliteit is geworden. ‘Hoe zou dat nog kunnen veranderen?’ vraag we en hij antwoordt zonder er over te hoeven nadenken: ‘Door de kerk’. Op onze vragende, zo niet verbaasde blikken, zegt hij: ‘De reformatie bracht niet alleen een andere manier van geloven maar zorgde ook voor meer cultuur en educatie. In dat alles heeft de kerk nog steeds een taak’. Voor ons een totaal nieuwe blik op ‘reformatie’.
Maar Dokter Alexander heeft toch wel een ideetje. “Zouden jullie kunnen zorgen voor een paar fietsen ?” vraagt hij. “Dat zou fijn zijn voor sommige van de mannen !”
Buiten bespreken we de vervanging van de asbestplaten boven lange zitbanken en nadat de patiënten de zakken snoep en de watermeloenen hebben uitgeladen en Marianne foto’s heeft gemaakt wuift Alexander ons uit. Terugrijdend naar Rivne komt Viktor nog even terug op onze aandrang om de asbestplaten boven de bankjes te verwijderen. We vertellen hem hoe gevaarlijk asbest is, dat verwijdering heel voorzichtig en beschermd moet gebeuren. Het is nieuw voor hem en hij moet wat glimlachen. ‘Niemand hier maakt zich daar druk om’ zegt hij.
Aangekomen bij de Orgelhal in Rivne bereiken we via de achteringang en de kelder de grote zaal. Zanger Mykola arriveert even later. We maken kennis, kenden elkaar alleen nog maar van een kort contact via ‘Skype’. We nemen het programma door en Viktor laat terloops weten dat we niet alleen zondagmiddag in de Orgelhal maar ook tijdens de morgendienst in Viktor’s kerk samen zullen musiceren.
De avond is ingeruimd voor een bezoek aan Viktoria. Zo’n twaalf jaar geleden maakten we kennis met haar in het kantoor van Mission Without Borders in Rivne. Viktoria (toen 12 jaar) kon niet zelfstandig lopen en in de tussenliggende jaren hebben we met financiële hulp van velen geprobeerd iets te doen aan haar handicap. Nu loopt ze, hoewel niet soepel, toch zelfstandig en woont zij met haar man en dochtertje in een 1-kamer appartement waar zij en haar ouders ons ontvangen. Omdat ze de laatste tijd pijn heeft en er waarschijnlijk een volgende operatie nodig is, overleggen we over een bezoek aan de behandelend chirurg in Charkov, 800 kilometer reizen vanuit Rivne. Eerst willen ze proberen om nieuwe steunzolen aan te meten om daarna, wellicht, een laatste operatie te ondergaan. We zeggen toe de nieuwe steunzolen door Local Care te bekostigen. Dochter Nika zorgt, ondanks haar angst voor de vreemdelingen (met name die donkere Dirk Jan) voor het nodige vermaak tijdens de gesprekken.
Het tweede bezoek op de avond betreft een vluchtelingengezin uit het oosten van Oekraïne.
Viktor had om bedden en beddengoed gevraagd en gekregen voor dit gezin van vader, moeder, dochtertje en oma. We worden hartelijk ontvangen en met ons erbij is het 1-kamer appartement overvol. Het wordt een ontspannen bezoek, mede door het hartveroverende dochtertje Masja van drie-en-half, maar natuurlijk komen ook de problemen rond de vlucht uit Oost-Oekraïne, het moeilijk vinden van werk, de zorg om hen die achterbleven en het ‘hoe te overleven’ ter sprake.
De avond wordt afgesloten met een glas wijn en het doornemen alles wat er die dag passeerde. Viktor en Natasha moeten dan nog aan de slag : een door Natasha ingerichte feestzaal moet nog worden ontruimt. Wij mogen gaan slapen.
Dan is het zondag. De kerkdienst, in de kelder van een kerkgebouw van een andere geloofsgemeenschap, begint om half twaalf. Een veertigtal mensen vullen de kleine ruimte. Viktor is een gepassioneerd voorganger en geeft veel ruimte voor de persoonlijke inbreng van gemeenteleden. Een ouderling houdt de eerste preek waarvoor het lied ‘Hoe groot zijt Gij’, de inspiratie is. Drie oudere gemeenteleden, die Viktor ‘Baboeski’ (de omaatjes) noemt, vertellen over hun persoonlijke ervaringen en de moeder van Viktoria, die samen met man, dochter en kleindochter aanwezig is, vertelt over hoe Viktoria door Local Care is geholpen. Een jong gemeentelid probeert één en ander voor Dirk Jan te vertalen. Marianne, een paar stoelen verderop, moet het stellen zonder vertaler. Over de Oekraïense omgang met vrouwen zouden we het dit weekend nog diverse keren hebben…..
Mykola en Dirk Jan zingen en spelen tijdens de dienst het Panis Angelicus en Hallelujah, Viktor houd zijn eigen preek en er wordt gezongen en gebeden. Na bijna twee uur zit de dienst erop. Marianne vraagt Viktor om staande op de trappen van ‘de Ark’ die gebouwd wordt pal naast het kerkgebouw waarin Viktor’s diensten nu worden gehouden, een enveloppe in ontvangst te nemen. Een prachtige gift van de Protestantse Gemeente van Zwammerdam voor het afwerken van de vloeren en het plaatsen van deuren. Viktor is verguld met de gift en vraagt ons zijn dank over te brengen naar Zwammerdam.

Na een eenvoudige maaltijd is het tijd voor het concert. Dirk Jan oefent nog wat op het orgel, de presentatrice stelt vragen over het programma, een klein meisje vraagt om een foto en de zaal vult zich met publiek. Het concert is uitverkocht maar Viktor smokkelt via de achteringang en de kelder nog wat ‘Baboeski’ naar binnen.
Het wordt een fijn concert met orgelimprovisaties op thema’s van Händel, Mozart en Schubert en diverse musical-componisten en liederen van César Franck, Andrea Borcelli en Bob Dylan.
Mykola zingt meer dan prachtig en is duidelijk gelukkig met zijn aandeel. Alvorens de laatste improvisatie te beginnen spreekt Dirk Jan een moment tot het publiek. Viktor vertaalt. Dirk Jan vertelt over ons eerste bezoek aan Rivne, de ontmoeting met Viktoria tijdens een zondagsschool, en over het liedje van de parel: ‘Weet je dat je een parel bent, een parel in Gods hand’. Daar begint de laatste improvisatie mee die verder is gevuld met verzoeken van de mensen die we de laatste dagen hebben ontmoet, van ‘What a friend we have in Jesus’ tot ‘Shine, Jesus. Shine’.
Aan het einde van het concert brengen enthousiaste concertgangers bloemen op het podium. We geven ze allemaal aan Mykola. De zondagsschooljuf van toen blijkt aanwezig te zijn en er is emotie om de hernieuwde contacten en alles wat ons in muziek, vriendschap en liefde wordt geschonken.
Het succes van het concert vieren we in een restaurant. Ook Viktors dochter en schoonzoon alsook de twee weken oude kleindochter Esther delen de vreugde. Mykola vertelt honderduit over zijn opleiding tot zanger en koordirigent, de ijzeren discipline die daarmee gepaard ging en zo nu en dan zingt hij flarden uit zijn repertoire. Het vermoeden rijst dat hij ook een uitstekende counter-tenor is. Iets om later nog eens over door te praten. Goede counter-tenors zijn zeldzaam!
De volgende ochtend worden de koffers gepakt en ingeladen. Onze tussenstop richting vliegveld is een kinderziekenhuis, nog even snel, want daar waren we vrijdag niet aan toe gekomen. Het zou een zeer emotionele ochtend worden.
Dokter Sergei ontvangt ons hartelijk. Viktor is druk met telefoneren. Het blijkt erg slecht te gaan met zijn moeder die al enkele jaren dementerende is. Sergei neemt ons mee in een rondgang over zijn afdeling van het ziekenhuis, hij vraagt om basale middelen als dekens en lakens en vertelt over de slechte of inadequate apparatuur in de operatiekamer. Op de afdeling gynaecologie zien we een echo-apparaat dat soms werkt en een tweede echo-apparaat dat al jaren niet meer functioneert. Van de overheid, legt hij uit, heeft hij hieromtrent niets te verwachten. Dan lopen we langs enkele couveuses. Geschokt reageren we bij het zien van een twee dagen oud meisje, Sofia, dat geboren is met ‘harlekijn-ichthyosis’, een zeldzame en ernstige huidaandoening. We ontmoeten een verslagen moeder, vader en oma. Na onze vraag naar de kansen voor dit kindje legt Sergei uit dat de ouders de verzorging onmogelijk kunnen betalen en dat een collectieve zorgverzekering niet bestaat. Zonder goede medische verzorging zal de baby zeker spoedig overlijden. We besluiten, na een indicatie te hebben gekregen van de voorlopige kosten van verzorging en medicatie (ongeveer 8 euro per dag), te voorzien in die kosten voor de eerste weken. Viktor en Sergei beloven ons om ons op de hoogte te houden van de verdere ontwikkelingen. Sergei heeft eerder een baby behandeld met diezelfde aandoening. Dat kind is inmiddels vier jaar oud en het gaat er heel goed mee. Dat geeft hoop.
Tijdens deze al zo emotionele bespreking krijgt Viktor een telefoontje dat zijn moeder is overleden. We praten er met elkaar over, nemen afscheid van dokter Sergei en Viktor zoekt contact met zijn schoonzoon. Die brengt ons naar het vliegveld van Lviv. Door alles wat er deze ochtend passeerde zijn we veel later op weg gegaan dan de bedoeling was dus moeten we wel wat doorrijden. Bij één van de vele snelheidscontrole’ s (het lijkt de hobby van de Oekraïense politie) gaat het mis. We worden bekeurd, hebben negen kilometer te hard gereden en hebben daardoor een kwartier extra vertraging. Maar we halen het vliegtuig. In Wenen hebben we een uur of drie de tijd om samen na te praten, meer informatie op te zoeken op het internet over harlekijn-ichthyosis, wat te lezen en te eten. En we verbazen ons over de toevalligheden, of zijn dat ‘Gods wonderbaarlijke wegen’? Want in de eerste planning was het de bedoeling om op vrijdag het kinderziekenhuis te bezoeken. Dan zou Sofia nog niet geboren zijn geweest, hadden we er niet van geweten. Nu wel. Wonderlijk, toch? We denken en praten ook na over die afschuwelijke dilemma’s…. Want wat voor kansen heeft zo’n meisje in Oekraïne? Kunnen de ouders het, mentaal maar ook financieel, aan? Wordt het leven voor haar alleen maar een lijdensweg?
Maar we zijn het met elkaar eens dat je, na oog in oog te hebben gestaan met dit kleine mensje, niet weg kunt lopen alsof je het niet hebt gezien. Haar niet aan haar lot kunt overlaten.
Austrian Airways brengt ons, goed verzorgd, naar Schiphol en rond elf uur parkeren we de auto voor ons huis in Zwammerdam. En nu aan de slag: voor de fietsen voor de psychiatrische patiënten in Ostrig, de renovatie van de keuken daar, de steunzolen voor Viktoria, dekens en beddengoed voor het kinderziekenhuis, de verzorging van de kleine Sofia en wat al niet meer.
En wederom vertrouwen we er op dat velen zullen helpen.


Zomerkamp voor de weeskinderen

24-08-2015

Voor de kinderen van Chudel was het feest ! Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha hebben twee heerlijke weken Zomerkamp voor hen georganiseerd.

Niet alleen werden er weer leuke spelletjes gedaan en werden ze verwend met sport – en spelmateriaal, vers fruit, hygiëne-artikelen, er werden ook serieuze gesprekken gevoerd en er was aandacht voor elk kind afzonderlijk.
De slotavond was natuurlijk theater en optreden.


Lekker genieten op de nieuwe bankjes !
24-08-2015

Nu is het zover ! De bankjes zijn op de betonnen staanders geplaatst en enkele malen gebeitst en dus kunnen de mannen nu genieten van de door Viktor en Natasha meegebrachte watermeloenen. De zomer was erg heet en de oogst van watermeloenen rijk, dus het is genieten geblazen. Trots op hun werk en blij met de nieuwe zitplaatsen: het is ze zeer gegund !


De mannen van Ostrig kunnen aan de slag

24-07-2015

Voor de mannen van het Mental Hospital in Ostrig is de zomer een tijd van naar buiten kunnen. Maar op een bankje kunnen zitten
is er niet meer bij, want die zijn verrot en onveilig. Viktor bedacht dat de mannen zelf wel nieuwe bankjes konden timmeren en vroeg Local Care of ze voor het geld van de aanschaf van het hout en verder materiaal wilden en konden zorgen. Dat kon en zo bezorgde Viktor “zijn” mannen de planken, de spijkers en het gereedschap.
We wachten op de foto’s waarop de bankjes klaar zijn,maar deze “arbeidstherapie” is in ieder geval al een groot succes !


Oost-Oekraïens gezin krijgt warm onthaal in Rivne
.
24-07-2015

Onlangs klopte een gezin dat uit het oosten van Oekraïne gevlucht was voor het oorlogsgeweld aldaar, aan bij de kerk van Viktor voor hulp. Het gezin, bestaande uit Andrei en Alena met hun dochter Masha en moeder Galina, zocht een veilige plek om te wonen en te werken.

Met hulp van Viktor vond Andrei een baan in de buurtsuper en konden zij een éénkamer-woning betrekken in Rivne. Local Care werd gevraagd dit gezin te helpen met de aanschaf van o.a.bedden en beddengoed en dat kon.Nu hoeft oma niet meer op de grond te slapen en kan Masha in haar eigen bedje. Viktor vertelde dat zij daar uren heeft gezeten, steeds maar vragend aan haar moeder : “Is dit echt mijn eigen bed? Helemaal alleen voor mij ?”


Kinderen van het TB-Centre
gaan kamperen !
24-07-2015

Onder leiding van Pastor Viktor werden deze week de nieuwe tenten opgezet voor het kampeerfeest van de kinderen van het sanatorium voor kinderen met TB in Horyn. Het kostte wat moeite want: waar moeten die stokken nu precies? Maar het kwam allemaal voor elkaar en de kinderen konden voor het eerst in hun leven in een échte tent slapen.


Kinderen van Chudel blij met nieuwe spullen
.
03-06-2015

Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha hebben een auto vol kleding, twee naaimachines en een flinke portie wasmiddelen naar de kindertehuizen van Chudel gebracht.

Ook werd namens Local Care en de Bodegraafse Sinterklaascentrale sport- en spelmateriaal uitgedeeld. Dolgelukkig waren ze daarmee. Alle mensen die dit mede hebben mogelijk gemaakt : hier doet u het voor ! Dank u wel.


Blij met de kampeerspullen !
03-06-2015

Feest voor de kinderen in het TB-centrum van Horyn : de kampeerspullen zijn er ! En dus worden er plannen gesmeed en afspraken gemaakt. Er zijn twee grote 8-persoonstenten gekocht, dus er kunnen 16 kinderen tegelijk “op kamp”. Ook het sport- en spelmateriaal werd niet vergeten; de pret straalt nu al van de koppies af.


Smullen en puzzelpret in Ostrig

03-06-2015

Iedere twee weken bezoeken Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha de mannen van het Mental Hospital in Ostrig. Vaak nemen ze dan iets lekkers mee en soms ook puzzels. Daar houden de mannen erg van en Viktor wordt dan ook altijd met enthousiasme begroet.


Orgel voor Pastor Viktor en meer, véél meer voor de kinderen van Chudel en Horyn

26-05-2015

Dankzij een geweldige gift van de Bodegraafse Sinterklaascentrale kan Pastor Viktor, samen met zijn vrouw Natasha, voor de kinderen van de kindertehuizen in Chudel en het TB-Centrum in Horyn kleding kopen. En, voor de kinderen zelf nóg veel fijner : een complete kampeeruitrusting, zodat de kinderen van het TB-Centrum op hun “eigen” terrein (en dus onder medisch toezicht) kunnen kamperen. De kinderen van Chudel kunnen weer naar hun geliefde Zomerkamp en er was ook nog geld voor naaimachines waardoor de oudere kinderen in de tehuizen nu zelf hun kleding kunnen maken.

Voor de overhandiging van de cheque, het ophalen van het orgel én wat extra kleding voor de kinderen,
maakte Pastor Viktor de lange reis vanuit Rivne naar Nederland. Na een nachtje slapen vertrok hij weer richting Oekraïne.


Weer een stukje verder met ‘de Ark’

20-05-2015

Na de buitenmuren staan nu ook de binnenmuren van “De Ark” die pastor Viktor aan het bouwen is in Rivne overeind.

Met een prachtige gift van een sponsor uit Zwammerdam konden alle elektrische leidingen aangelegd worden. Nu kan er ook verder worden gegaan met de afwerking van de binnenmuren en hopelijk binnenkort ook met het installeren van enkele toiletten en wastafels.


Pasen in Oekraïne

17-04-2015

Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha brachten een Paasgroet aan de mannen van Ostrig. Natuurlijk ging dat vergezeld van allerlei heerlijkheden wat het middagmaal tot een echt feestmaal maakte. Er werd met de mannen uit de Bijbel gelezen, gegeten en natuurlijk ontbrak ook het traditionele “eitje tikken ” niet ! Wiens eitje blijft het langste heel ?


Ook Paasfeest voor de kinderen van het TB-Centrum

17-04-2015


De mannen kunnen weer gaan puzzelen

03-04-2015

Voor de mannen van het Mental Hospital in Ostrig is het altijd feest als Pastor Viktor op bezoek komt. Meestal brengt hij iets lekkers mee,maar soms is het extra feest want dan heeft hij ook grote legpuzzels voor hen gekocht. De mannen hebben weer even een doel in hun kleurloze bestaan en met elkaar maken ze de prachtige, uit duizenden stukjes bestaande, puzzels. Als de puzzels gemaakt zijn worden ze zorgvuldig met doorzichtig plastic bespannen en dan hebben ze weer  een prachtig schilderij voor aan de wanden van hun slaapzaal.


Een fijn moment voor kinderen met kanker
03-02-2015

In de afgelopen week brachten pastor Viktor en zijn vrouw Natasha weer een bezoek aan de kinderen in de kankerkliniek in Rivne. En natuurlijk kwamen ze niet met lege handen !

En ook de mannen van Ostrig werden niet vergeten: Blije gezichten als Viktor en Natasha vers fruit en een lekker koekje komen brengen bij de mannen van het Mental Hospital.

Pastor Viktor heeft momenteel zijn handen vol aan het werk onder de daklozen in Rivne. Veel mensen zijn in het laatste half jaar hun baan kwijtgeraakt, konden de huishuur niet meer betalen en werden op straat gezet. Of zij vluchtten voor het oorlogsgeweld in het oosten van Oekraïne. Veel mensen zoeken hun heil in de kerk van Viktor. Hij is daar in het najaar van 2014 begonnen met de bouw van een inloophuis voor opvang en voedselverstrekking voor de meest kwetsbare mensen.


Local Care helpt Tanya Schröter helpen
19-01-2015

Tanya stuurde ons vandaag deze foto’s. Samen met de UNHCR zet zij zich in, namens Local Care, voor de vluchtelingen uit het oosten van Oekraïne waar veel mensen huis en haard hebben moeten achterlaten. Ook vluchtelingen van De Krim komen berooid aan in Kherson. Tanya helpt waar zij kan, wij ondersteunen haar waar wij kunnen. Helpt u ook mee ?


Blije gezichten voor grote en kleine mensen

19-01-2015

Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha hebben weer voor veel blije gezichten kunnen zorgen bij de kinderen van de kindertehuizen in Chudel, het TB-centrum en bij de mannen van het Mental Hospital in Ostrig. Kerst in Oost-Europa later wordt gevierd dan bij ons, nl.op 6 januari, vandaar dat we nu de foto’s ook pas op de site kunnen zetten. Iedereen werd verwend met veel lekkers en kleine cadeautjes. Local Care dankt u hartelijk dat u dit feest ook dit jaar weer mede mogelijk hebt gemaakt.


Steunpunt Local Care in Kherson helpt vluchtelingen uit Oost Oekraïne
31-12-2014

Tanya Schröter bericht ons dat er op dit moment in Kherson de opvang van vluchtelingen grotere vormen aanneemt. Zij helpt waar zij kan, dankzij de giften van mensen uit Nederland via Local Care. Zij is hier erg dankbaar voor en brengt die dank namens de mensen aan u en ons over. De Bibliotheek in Kherson is op dit moment het centrale punt waaruit de gecoördineerde hulp plaatvindt. Vanmorgen ontvingen we drie foto’s van Tanya van de kindermiddag die daar gisteren door haar georganiseerd is. Door het slechte weer in Kherson konden niet alle kinderen van de gevluchte gezinnen aanwezig zijn, maar voor de kinderen die er wel waren was het feest ! Even konden zij alle narigheid van het verliezen van hun vertrouwde omgeving vergeten en volop genieten. De stadstelevisie van Kherson was aanwezig om Tanya naar de hulp van Local Care uit Nederland te vragen.
Tanya kijkt toe bij het vraaggesprek met een jonge vluchtelinge (foto links)

Ieder die heeft bijgedragen om deze hulp mogelijk te maken: hartelijk dank !
en mocht u dit nog niet gedaan hebben, u vindt het bankrekeningnummer onderaan het hieronder staande bericht.


Vluchtelingenhulp in Kherson

nov/dec 2014

Door de oorlogssituatie in Oost Oekraïne vluchten veel mensen naar het westen. In Kherson, dat schuin boven de Krim ligt, komen veel vluchtelingen binnen. Meestal hebben zij alleen de kleren die zij aanhebben en het allernoodzakelijkste bij zich. Vaak geen geld, geen papieren en al zeker geen onderdak. Tanya Schröter, ons steunpunt in Kherson, helpt in de opvang van deze vluchtelingen. Voedsel, een bed, warme kleding zijn de eerste vereisten. Daarnaast hulp bij het zoeken naar familie, gesprekken, geestelijke ondersteuning, Tanya is er druk mee. Local Care ondersteunt Tanya in haar werk. Helpt u ons daarbij ? Ons rek.nr. is NL24 RABO 0149087071
Schrijft u erbij dat het voor hulp aan de vluchtelingen is ? Hartelijk dank !


Nog meer warme truien
19-12-2014


Weer werden er warme truien ingeleverd voor de kinderen in de kou.
Hartelijk dank !


Wastafels met warmwaterkranen : een groot genot !

29-11-2014

De mannen van het Mental Hospital in Ostrig zijn dolblij met hun nieuwe badkamer. De douches zijn nog niet geïnstalleerd maar de wastafels met warm water zijn al een enorme vooruitgang vergeleken bij de oude situatie. Ook hangen er nieuwe gordijnen en is de badkamer opnieuw betegeld.


Warme truien voor de kinderen van het kindertehuis

14-10-2014

Dankzij de hobby van enkele dames in Bodegraven werden de kinderen van het kindertehuis in Chudel – Oekraïne door Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha verrast met deze prachtige truien. Er waren ook mutsen en sjaals bij, lekker warm en wie wil dat nu niet in de komende winter ?


Blije gezichten in Ostrig !

6-10-2014

Bij het afleveren van de t-shirts en trainingspakken van VIOS uit Mijdrecht waren de mannen buiten,  maar verwisselden ogenblikkelijk hun eigen kloffie voor de nieuwe kleding. En ze zwaaiden opgetogen naar Viktor die daar deze foto van maakte.


Klusteam helpt klussers met bouw van Inloophuis in Rivne !

6 -10-2014

Dat pastor Viktor van vele markten thuis is wisten we al, maar er is nog een onvermoed talent bij hem ontdekt:
Hij is met zijn eigen “klusteam” bezig een inloophuis te bouwen naast de kerk. Hij wil daar voortzetten en uitbreiden wat hij nu in zijn eigen kerkruimte doet : daklozen een bed voor de koude nachten bieden, arme gezinnen eten geven en voorzien van warme kleding, een luisterend oor, helpen bij het beter leren voor zichzelf te zorgen,  een bemoedigend woord, enz.
Hij heeft dat tot nu toe gedaan in de beperkte ruimte van zijn kerkkelder; maar met hulp van zijn gemeente heeft hij een stukje grond kunnen kopen naast de kerk en daar zijn Viktor en andere vrijwilligers nu hard bezig de bouw van dit Inloophuis te realiseren. Ze hebben dringend geld nodig voor kozijnen, ramen en deuren om het gebouw voor de ergste winterkou dicht te krijgen en vroegen Local Care hen daar bij te helpen.
Op dat moment kwam er een mail van Frank Baas van het “Klusteam” van de Emmaüs Gemeente in Bodegraven.
Dit team klust in hun vrije tijd bij particulieren die hen daarvoor een bedrag betalen “voor het goede doel”.
Zo was er voor Local Care een bedrag van € 500,– beschikbaar van het Klusteam in Nederland voor hun collega-klussers.
Een geweldig gebaar waarvoor ongelofelijk veel dank !!
Op de foto ziet u de klussers in Rivne in aktie.


Geslaagde Zomerkampen voor Oekraïense kinderen

19-08-201

Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha hebben, mede door de financiering van (de jeugd van) de Zwammerdamse kerken, drie geweldige Zomerkampen georganiseerd.
Een groot kamp voor de kinderen van het kindertehuis in Chudel en twee kleinere kampen voor de weeskinderenvan het TB-centrum in Horyn.
De kinderen kregen driemaal daags een gezonde maaltijd, veel fruit en natuurlijk af en toe een ijsje of een snoepje. Er was geld voor sport- en spelmateriaal en de kinderen kregen zelfs nieuwe schoenen.

Er werd aan sport gedaan en veel met de kinderen gepraat. Vaak in groepjes maar ook vaak apart. Persoonlijke aandacht hebben deze kinderen hard nodig.
De gespannen situatie in Oekraïne maakte dat juist deze gesprekken voor de kinderen erg belangrijk en nodig waren.
Pastor Viktor vroeg ons met nadruk allen die deze weken financieel mogelijk hebben gemaakt, hartelijk te bedanken. Bij deze dus : heel hartelijk dank !


Hulp voor Victoria en haar gezin

14-08-2014

Als gevolg van onze hernieuwde ontmoeting met Victoria, haar man Seghei en hun pasgeboren dochtertje Nika, mailde Pastor Viktor over de leefomstandigheden van dit jonge gezin.
Omdat Serghei zeer slechtziend is is een baan voor hem, in het toch al door werkloosheid geteisterde land, geen optie. Victoria kan dan nu wel zelfstandig lopen maar dat geldt zeker niet voor langere afstanden. Ook voor haar is een baan niet weggelegd. Maar er zijn ook lichtpuntjes, gelukkig !
Met hulp van Pastor Viktor hebben zij hun koude en claustrofobisch kleine flat kunnen ruilen voor een groter appartement.
Omdat het gas steeds schaarser wordt en de stadsverwarming (waar ieder huis in Rivne en de meeste andere steden op
aangesloten is) vaker niet dan wel werkt, heeft Viktor aan Local Care gevraagd om hen te helpen met de aanschaf van
een hoogstnoodzakelijke boiler.
Deze werd samen met de ouders van Victoria gekocht.
Ook werd er voeding voor de kleine Nika gekocht en hopen we binnenkort weer te zorgen dat er warme kleding voor het gezin komt.


Viktor en Natasha ontzettend blij met de gift voor het Zomerkamp !

24-04-2014

Van de gezamenlijke catechese groepen en de collecte-opbrengst van twee diensten van de PKN-kerken in Zwammerdam konden Dirk Jan en Marianne een cheque van € 700, – overhandigen aan Pastor Viktor en zijn vrouw Natasha. Hiervan kunnen alle kosten van één Zomerkampweek betaald worden. De vreugde was groot en ogenblikkelijk werd er overlegd of ze dan misschien wel twee weken zouden kunnen organiseren ! We zijn benieuwd of dat gaat lukken en gaan dat dan ook zeker nog van ze horen. De “cheque” werd aan de keukentafel bij Natasha en Viktor overhandigd en onder grote dank aanvaard. Bedankt allemaal namens alle kinderen !