Dim Dirk Jana

Dim imeni Dirk Jana  “huis vernoemd naar Dirk Jan”

Tijdens de ontmoeting in Taizé bleek het de droom van Dirk Jan en Pastor Viktor dat er in de buurt van Rivne een vorm van zorgboerderij zou ontstaan. Het werd de wens van Dirk Jan dat deze droom na zijn overlijden zou worden gerealiseerd. Dit was voor Local Care de aanleiding om met het project van start te gaan. Samen met de in Oekraïne gevestigde stichting “Hope” willen we dit project vorm gaan geven.
De ontwikkelingen gaan op dit moment erg snel, we hebben er vertrouwen in dat de realisatie van inmiddels ook onze droom, haalbaar is.
Hieronder vindt u een chronologisch verslag van de ontwikkelingen.


De moestuin
april 2020

Terwijl de nieuwe aanplant in de boomgaard inmiddels vers groen laat zien, worden in de moestuin ook de eerste tomatenplanten geplant. Hopelijk een goede oogst dit jaar.

En dan is de omheining ook klaar
april 2020

Bijna wekelijks krijgen we nieuwe foto’s van de ontwikkelingen in Nova Oekraïnka. Wat gaat het nu snel!

Wat zijn wij blij met het enorme enthousiasme waarmee Orysia en Igor, hun (pleeg)kinderen en andere betrokkenen steeds weer een project aanpakken. We hebben extra geld overgeboekt voor een hek voor de entree én als volgende project is de stal aan de beurt. Benieuwd welke levende have daar een plek gaat krijgen?

Na het dak zijn de kozijnen aan de beurt
april 2020

Vanwege zoveel betrokken donateurs en de bijdragen van diverse acties hebben we groen licht kunnen geven voor de aanschaf van de kozijnen. Niet alleen knapt daar onze zorgboerderij van op, ook steunen we zo de lokale economie. Ook die krijgt daar nu harde klappen.

De vorst is uit de grond – de nieuwe bomen kunnen geplant
april 2020

Ook in Oekraïne heerst het Corona virus.  In Nova Oekraïnka kan men desondanks aan de slag. De boomgaard wordt verder gesnoeid en er worden nieuwe bomen aangeplant

Dim Dirk Jana wordt winter klaar gemaakt
november/december 2019

Viktor stuurt ons de foto’s van het verder opruimen en winter klaar maken van het terrein van Dim Dirk Jana. We zien verschillende van de (pleeg)kinderen van Orysia druk in de weer om mee te helpen.

In de winter kan er niet veel worden gedaan, hopelijk kan er volgend jaar worden begonnen om de muren en kozijnen van het hoofdgebouw te repareren.

Bijpraten met Viktor
november 2019

Viktor is in Nederland vanwege de afsluiting van ons jubileumjaar én om meteen de ingezamelde kleding mee te nemen. Een mooie gelegenheid om met elkaar de toekomstige investeringen te bespreken.

Een eerste voorzichtige schatting komt op ruim honderd duizend euro, maar dan is alles ook meegenomen. Waarschijnlijk kan in de loop van het project de uitvoering al voorzichtig worden opgestart. Het blijft een meerjarenproject, maar we zien dat het haalbaar is dat bij ons volgende lustrum er al activiteiten in Nova Oekraïnka kunnen worden uitgevoerd.

Het dak gaat eraf!
september 2019

We hebben Viktor groen licht gegeven voor het dak, nog niet al het benodigde geld is ingezameld, maar we vinden het belangrijk dat dit voor de winter klaar is. Op die manier blijft het pand in de staat waarin het is aangekocht en vervalt het niet verder.

Men gaat al voortvarend aan de slag:

Met eigen ogen
mei 2019

Tijdens ons bezoek aan Oekraïne kunnen we Dim Dirk Jana met eigen ogen zien! En we ontmoeten Orysia en Igor, het echtpaar dat met hun pleegkinderen naast de locatie woont en nauw betrokken is bij de ontwikkeling.

 We herkennen de typische blauwe kleur die we overal in Oekraïne terugzien. Het blauw uit hun nationale vlag.

De locatie bestaat uit 4 gebouwen. Het hoofdgebouw, een kleine woning dat als gastenverblijf kan dienen en twee schuren cq garages.

We komen aanlopen via de moestuin van Igor en Orysia en zien dan de achterzijde van het hoofdgebouw.

Binnen is het ruim, maar vervallen

Ook buiten is er genoeg te ontdekken:

We zijn onder de indruk van de mogelijkheden maar zien ook dat er nog heel veel werk moet worden verzet.

Beetje bij beetje zullen we de gebouwen opknappen. Het eerste op de planning staat het dak van het hoofdgebouw. Wanneer dat wordt vernieuwd, kunnen de goede delen die nu op het dak liggen worden gebruikt om de daken van de andere gebouwen waar nodig te repareren. Omdat we graag voor de winter de daken in orde willen hebben, heeft dat nu prioriteit.

Bezoek van Viktor
5 mei 2019

Vanwege een rit van Oekraïne naar Nederland is Viktor in Nederland met een grote trailer. Dat komt goed uit want we hebben veel goederen verzameld voor Dim Dirk Jana.

Alles wordt met behulp van de busjes van Griffioen Transport en Jocorent naar de trailer gebracht en daar ingeladen. De wagen zit uiteindelijk compleet vol!

De organisatoren van het Appelboom-project

 

Dit weekend start ook het Appelboom-project van de Protestantse wijkgemeente Emmaüs. In een volle kerk wordt de aftrap gedaan en het was fantastisch om te zien dat de verkoop van de hand- en theedoeken zo vlot verliep dat het al snel uitverkocht was.

 

Tijdens het bezoek bracht Viktor ook verslag uit van de ontwikkelingen ter plaatse. Er wordt hard gewerkt aan de moestuin én er is gestart aan een hekwerk. Het is belangrijk dat duidelijk is dat de omliggende terreinen eigendom zijn van de stichting en in Oekraïne doe je dat door het plaatsen van een omheining.

Over anderhalve week vertrekt een groot deel van het bestuur naar Oekraïne om ter plaatse de locatie te bekijken én om kennis te maken met de bestuursleden van Stichting Hope. Ook zullen we proberen om in gesprek te komen met de regionale bestuurders zodat ook zij enthousiast worden over ons project.

Er wordt wel eens gevraagd of de kosten van onze reis ook uit de donaties worden betaald, maar dat is niet het geval. De reis- en verblijfkosten worden door de reizigers zelf bekostigd. Elke euro voor het project wordt besteed aan het project, dat vinden we  belangrijk!

Vele handen …. (2)
13 maart 2019

Niet alleen in Oekraïne wordt er hard gewerkt. Vandaag met een groot deel van het bestuur en vrijwilligers het oude meubilair van SAM uit Rijngaarde opgehaald en naar de opslag gebracht.

We hebben dit meubilair voor een redelijke prijs kunnen overnemen van SAM, en daardoor nu de beschikking over diverse grote en kleine tafels en een grote hoeveelheid stoelen. Dit meubilair vind straks zijn weg naar diverse projecten rondom Rivne én in Dim Dirk Jana.

Tot begin mei hebben we ruimte gekregen waar we de spullen zolang kunnen opslaan.

Vele handen….
9 maart 2019

Wanneer het weer het toelaat, wordt er in de weekenden veel werk verzet. Ook nu is iedereen weer hard aan het werk

Met de motorzaag worden dode bomen en struiken geveld

Aan de slag
18 februari 2019

Het enthousiasme in Oekraïne is groot, afgelopen zaterdag hebben Pastor Viktor, Orisa en de kinderen met veel plezier een start gemaakt met het opruimen van het terrein en het schoonmaken van de gebouwen.

Komende week wordt gewerkt aan een plan voor de toekomst en een schatting welke investeringen nodig zijn voor de wederopbouw van het complex.

Naast het plezier van de praktische opbouw resteert ook nog de ambtelijke afhandeling van de aankoop en de registratie voor de nutsvoorzieningen. Veel papierwerk en bureaucratie. We zijn erg blij dat Viktor en Orisa met al hun enthousiasme ook deze zaken goed afwikkelen.

Het is gelukt!
4 februari 2019

Vanmiddag was de veiling. Er waren nog 2 andere geïnteresseerden voor de aankoop van de gebouwen. Onze contactpersonen in Oekraïne volgden gespannen de biedingen en hielden ons via Whatsapp op de hoogte. Een groot deel van het bestuur van Local Care was hier ook bij elkaar om samen het een en ander live te volgen. De vreugde was groot toen uit Oekraïne het verlossende bericht kwam dat de aankoop was gelukt. Ruim onder het budget dat we ervoor beschikbaar hadden gesteld.   Dim Dirk Jana bestaat!

Het wordt spannend
12 januari 2019

De datum van de veiling is bekend! 4 februari wordt duidelijk of het stichting Hope lukt om via een veiling de grond en gebouwen aan te kopen.

Pastor Viktor is druk bezig om zich voor de veiling te registreren en laat zich ter plaatse adviseren hoe de stichting de meeste kans maakt om op de veiling aan te kopen tegen de gunstigste prijs.

Pastor Viktor gaat voortvarend aan de slag
18 november 2018

Er wordt overlegd over de aankoop van de grond

Bericht van Pastor Viktor: De eerste stappen voor het oprichten van een foundation zijn gezet, volgende week is dit een feit. Ook is er al contact met de gemeente voor de onderhandelingen over de aankoop van de gebouwen. De stichting in Oekraïne krijgt de naam “Hope”

Het tekenen van de stichtingsakte

Het wordt: Dim Imeni Dirk Jana
11 november 2018

Pastor Viktor heeft een verzoek. Hij stelt voor dat – mocht de aankoop lukken – deze locatie de naam: Dim imeni Dirk Jana (huis vernoemd naar Dirk Jan) mag dragen. Verkort wordt het Dim Dirk Jana. We zijn het direct eens met dit voorstel.

10 jarig jubileum Local Care
10 november 2018

Tijdens het 10-jarig jubileum van Local Care is aandacht gevraagd voor het zorgboerderij-project.

Er is door donateurs en bezoekers van het jubileumconcert gul gegeven.
In een presentatie werd het project als volgt gepresenteerd:

 

Pastor Viktor komt aan in Nederland
9 november 2018

Pastor Viktor komt voor het jubileum van Local Care aan in Nederland. Tijdens de gezamenlijke maaltijd brengt Pastor Viktor mooi nieuws:  Er is een stukje land beschikbaar met aangrenzend gebouwen. Dat gehele complex zou aangekocht kunnen worden. Wat deze locatie bijzonder maakt is dat er ook lokaal draagvlak voor dit plan is. Omdat er al een mooi bedrag voor dit project in kas is, kunnen we Pastor Viktor groen licht geven om hiermee door te gaan.

februari 2018

Ondanks het grote gemis na het overlijden van Dirk Jan is er ook mooi nieuws te melden. Aan de oproep van Dirk Jan om het Project Zorgboerderij mogelijk te kunnen maken is op geweldige manier gehoor gegeven.

We hebben via de collecten in Bodegraven en Mijdrecht en andere spontane giften inmiddels ruim €.23.000 mogen ontvangen.